Institutul National de Statistica se distanteaza de propriile estimari ale marimii electoratului acordand mai mult credit cifrelor Ministerului de Interne, care sunt mai mari cu aproximativ 900.000.
INS raspunde astfel suspiciunilor exprimate de Basescu si de PD fata de posibilitatea ridicarii artificiale a pragului de validare al referendumului.

INS a precizat ca estimarile sale difera de cele ale Ministerului de Interne din cauza metodologiei diferite. Astfel, in cele doua estimari pe an ale Institutului, sunt cuprinsi toti cetatenii, romani sau straini, care domiciliaza in Romania la momentul ultimului recensamant, precum si cetatenii romani care sunt plecati in strainatate pentru mai putin de un an. Cifrele sunt actualizate prin adaugarea nou-nascutilor si eliminarea celor decedati. Diferenta de la 17.300.000 la 18.200.000, cifra care figureaza in registrele MIRA, se datoreaza, sustin cei de la INS, faptului ca pe listele electorale ale Ministerului sunt inclusi si cetatenii romani plecati din tara de mai bine de un an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.