Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a anuntat ieri, intr-un comunicat, ca il va actiona in judecata pe liderul UDMR, Marko Bela, “pentru ofense repetate aduse romanilor si pentru instigare la atitudini agresive fata de romanii din Ardeal”.

In opinia liderului conservatorilor, manifestarea UDMR de la Targu Mures “are toate caracteristicile unei actiuni impotriva ordinii constitutionale, situatia reglata clar de Codul Penal in articolul 166”. “Solicitarea transformarii limbii maghiare in limba oficiala, revendicarile de autonomie teritoriala si compararea Ardealului cu regiuni recunoscute pentru intensele probleme etnice, intonarea imnului Ungariei, punerea Ardealului “la traista” chiar si cu conotatiile simbolice ale gestului, toate acestea sunt suficiente argumente pentru o actiune in instanta impotriva conducerii UDMR. Il actionez in judecata pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romaniei si pentru instigare la atitudini agresive impotriva romanilor din Ardeal. Este mai mult decat o actiune in instanta, este o incercare de a obtine printr-un verdict al justitiei delimitarea intre national si sovinism, intre solicitarea drepturilor legitime si manifestarile extremiste, intre actiune pasnica si instigare la agresiune. Vreau sa cred ca exista limite ale mesajul nationalist si pentru sustinerea drepturilor unei etnii, limita impusa de lege, de bunul simt si de respectul pentru tara ai carei cetateni suntem toti, indiferent de nationalitate”, precizeaza Dan Voiculescu.

El afirma ca nu este prima data cand presedintele UDMR si colegii din conducerea Uniunii recurg la declaratii care, in orice alta tara normala, ar fi fost sanctionate de lege. La randul sau, senatorul PRM Gheorghe Funar a cerut, ieri, presedintelui Biroului Electoral Central, Gheorghe Florea, sa sesizeze procurorul general, precum si Parchetul in legatura cu “infractiunile savarsite de UDMR” si obligarea Uniunii de a inlatura in 24 de ore toate afisele electorale care contin mesajul referitor la “Noua descalecare”, precum si pe cele care combina culorile drapelului national al Ungariei.

Gheorghe Funar a facut acest demers, motivand ca UDMR ar fi incalcat Constitutia, legile electorale, Codul penal si Legea sigurantei nationale. “Cu toate ca alegerile din 25 noiembrie 2007 au loc in Romania si, conform Constitutiei, limba oficiala este limba romana, toate afisele UDMR sunt numai in limba maghiara, reproducand, de regula, culorile de pe drapelul Ungariei. Cel putin la fel de grav este faptul ca, pe afisele electorale ale UDMR, primii candidati de pe lista acestei organizatii ii indeamna pe alegatori sa-i voteze pentru ca ei vor actiona la Parlamentul European sub sloganul “Noua descalecare” si pentru dezmembrarea teritoriala a Romaniei”, se mai arata in sesizare.

Senatorul PRM, reprezentant in BEC, aminteste ca, pe 20 octombrie 2007, la Targu Mures, liderii UDMR au explicat ce inteleg prin “noua descalecare”, respectiv redobandirea patriei pierdute in 1918, inclusiv casele, padurile, pamanturile si steagul. “In prima etapa, cer prin afisele electorale in limba maghiara si ulterior la Parlamentul European, sa fie recunoscuta autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc”, arata el.
O alta sesizare facuta de Funar catre BEC se refera la brosurile in editie bilingva, romana si maghiara, pregatite pentru aceste alegeri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.