Departamentul pentru Analiza Institutionala si Sociala a Guvernului (DAIS) a monitorizat in perioada Cabinetului Nastase deplasarile ministrilor PSD in teritoriu. Practic, pe banii contribuabililor, o institutie guvernamentala, condusa de Dorina Mihailescu, intocmea rapoarte despre modul in care liderii PSD faceau propaganda in teritoriu.
Dovada ca a fost vorba de o urmarire sistematica se regaseste intr-un material elaborat de DAIS referitor la deplasarile ministrilor si secretarilor de stat din perioada 5-11 iulie 2004. Acest material este elaborat "ca urmare a sarcinii stabilite in sedinta Guvernului din data de 13.06.2002". Cu alte cuvinte, timp de doi ani, s-au intocmit saptamanal rapoarte despre propaganda PSD in teritoriu, dar care erau realizate de angajati bugetari.

Din material aflam ca, in perioada 5-11 iulie 2004 (sa nu uitam ca 2004 a fost an electoral), nu mai putin de 19 ministri nu au efectuat nici o deplasare in teritoriu. Cap de lista Ioan Talpes, insa au fost "demascati" si Victor Ponta, Alin Teodorescu, Dan Ioan Popescu, Mircea Geoana, Ionel Blanculescu. Pe lista absentilor din teritoriu se numara si Cristian Diaconescu, Ioan Mircea Pascu, Elena Dumitru, Ilie Sarbu, Razvan Theodorescu, Miron Mitrea, Alexandru Athanasiu, Ovidiu Branzan, Eugen Bejinariu. Lista este larga pentru ca era vorba de o saptamana atipica - deja se cam intrase in vacanta.

In schimb, Marian Saniuta si Gabriel Oprea se dovedesc campionii deplasarilor, cu patru vizite in teritoriu, in timp ce Mihai Tanasescu, Dan Nica sau Speranta Ianculescu au efectuat cate una. A fost intocmita si o lista a celor 57 de secretari de stat care nu au efectuat nici o deplasare in teritoriu. Au fost luati in colimator inclusiv secretari de stat din ministere care, cel putin teoretic, nu ar avea nici o legatura cu deplasarile in teritoriu - de exemplu secretari de stat in MAE sau MIE. Constiincioasa, Dorina Mihailescu se trece si pe ea pe lista secretarilor de stat absenti din judete.

Ca sa fie lucrurile clare din toate punctele de vedere, angajatii Guvernului au intocmit si o harta a deplasarilor in teritoriu. Din aceasta reiese ca in 16 judete nu s-a efectuat nici o deplasare. Printre aceste judete s-au numarat Bacau, Vrancea, Buzau, Teleorman, Dambovita, Caras-Severin, Valcea. Dupa cum se vede, ministrii PSD nu prea erau foarte dornici sa apara alaturi de baronii PSD. Razbate si o anumita nemultumire fata de faptul ca presa nu mediatizeaza suficient deplasarile pesedistilor in teritoriu: "Pe agentiile de presa au fost identificate stiri despre 15 din cele 47 de deplasari in teritoriu efectuate de catre ministri si secretari de stat".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.