Guvernul a elaborat calendarul privind organizarea alegerilor partiale in Bucuresti, dar a exclus din schema electorala posibilitatea organizarii turului doi. "Calendarul eliptic" al executivului a incins spiritele in interiorul Biroului Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM). Loctiitorul presedintelui BEM, judecatorul Magdalena Petre, a declarat ca planificarea actuala se opreste pe 6 aprilie. De la aceasta certitudine, traseul interpretarilor se bifurca. Unele voci sustin ca aceste termene electorale, scurtate in conformitate cu legislatia in vigoare, sunt valabile numai pentru primul tur de scrutin, iar altele sunt de parere ca aceleasi termene s-ar aplica si pentru un posibil tur al doilea, care ar putea fi organizat pe 10 aprilie, la o saptamana diferenta de primul scrutin. Inghesuirea unui alt tur in planificarea executivului ar crea serioase probleme atat candidatilor, cat si autoritatilor locale, care nu vor avea timp suficient pentru chestiunile organizatorice.

Guvernul a hotarat: ultima data din calendarul privind organizarea alegerilor pentru Primaria Capitalei este 6 aprilie, ora 21.00. BEM are obligatia ca, la aceasta ora, sa aduca la cunostinta electoratului rezultatele alegerilor. "Nu se pomeneste, in schimb, nimic de turul doi", a atras atentia judecatorul Magdalena Petre, loctiitorul presedintelui BEM.

"Organizarea alegerilor partiale are termenele scurtate la jumatate, potrivit reglementarilor in vigoare, insa numai pana la primul tur de scrutin. Exista interpretarea ca aceste termene scurtate sunt valabile numai pentru primul tur de scrutin, dar exista voci care sustin ca aceleasi termene s-ar aplica si pentru un eventual tur al doilea. Deocamdata nu s-a luat in discutie aceasta problema", a spus judecatorul.

Stabilirea datei de 10 aprilie pentru turul doi ar ridica o serie de probleme atat celor doi candidati, dar mai ales organizatorilor, care vor fi presati de timpul scurt. Tragerea la sorti a candidatilor, tiparirea unor noi buletine de vot, confirmarea presedintilor si loctiitorilor de la sectiile de votare sunt operatiuni specifice care, in mod normal, dureaza cateva zile.

Judecatorul a precizat ca BEM a solicitat atat guvernului, cat si Autoritatii Electorale Permanente formularea unui punct de vedere privind aceasta situatie, insa raspunsul la solicitare nu a ajuns inca la BEM.Potrivit legii, organizarea turului doi de scrutin trebuia prevazuta in calendarul pentru derularea alegerilor partiale adoptat de guvern. Juristii BEM spun ca, in lipsa acestor termene, data turului doi ar trebui stabilita tot de guvern, printr-o alta hotarare


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.