Autoritatile romane sunt optimiste in legatura cu votul Parlamentului European din 13 aprilie privind semnarea Tratatului cu Romania si Bulgaria, dupa cum a declarat ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Comisia de politica externa a PE a creat premisele favorabile realizarii acestui obiectiv care, pana la adoptarea deciziei finale, tine autoritatile romane pe jar. Ungureanu a comentat ca este importanta fiecare zi in care se construiesc relatiile politice si diplomatice cu tarile europene, dupa cum la fel de importanta va fi si fiecare zi dupa semnarea Tratatului de aderare, in 25 aprilie, pana la 1 ianuarie 2007, timp in care "putine vor fi noptile in care vom putea dormi atat cat vom dori".

"Ne dorim sa reusim sa ne integram in 2007, astfel incat in 2 ianuarie 2007 sa fim mandri de noi, sa nu ne uitam in urma scrasnind din dinti, asa cum am facut la 1 ianuarie 2005. Romania are coloana vertebrala, are putere si si-o va manifesta, pentru ca la aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice cu aceste patru tari sa fie deja un stat de succes, prosper si cu valoare strategica", a mai spus ministrul de externe.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a comentat si el ca Romania trece printr-o perioada cruciala si spera ca Parlamentul European va vota in favoarea semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.Ambasadorul a spus insa ca acesta nu va fi sfarsitul drumului, pentru ca in acest an UE va decide daca Romania va fi gata sa intre in 2007 sau doar in 2008 in Uniune, iar acest lucru se va intampla prin prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, in toamna, in timpul exercitarii de catre Marea Britanie a presedintiei UE.

"Romania trebuie sa treaca un test dificil, in special in ce priveste capitolele Justitie si Afaceri Interne si Concurenta, iar urmatoarele luni sunt cruciale", a avertizat Quayle. Acesta a mai spus si ca presedintele Basescu, premierul Tariceanu si ministrul de externe Ungureanu iau foarte in serios aceasta provocare si au promis ca vor face tot posibilul pentru a maximiza sansele Romaniei de integrare europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.