Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu i-a trimis ieri, a zecea scrisoare lui Traian Basescu cu solicitarea de a promulga legea votului uninominal, atragandu-i totodata atentia ca proiectul pe care il propune avantajeaza partidele mici, nereprezentative si chiar extremiste.

Bogdan Olteanu ii aminteste sefului statului, intr-o noua epistola ca in 2004 a promis cetatenilor introducerea votului uninominal si ii transmite ca, pentru a-si pastra promisiunea, trebuie sa promulge legea asumata de Guvern.

"Folosesc acest prilej pentru a va reaminti ca introducerea votului uninominal a fost o promisiune facuta nu numai de Calin Popescu Tariceanu si de PNL ci si de dumneavoastra si de PD in campania electorala din anul 2004. Chiar daca acum doar PNL se mai afla la guvernare si chiar daca premierul este cel care si-a asumat raspunderea in Parlament pentru adoptarea votului uninominal, nu cred ca aveti dreptul moral de a va dezice de ceea ce ati promis si nici pe acela de a bloca introducerea votului uninominal numai din dorinta de a submina autoritatea primului-ministru", se arata in scrisoarea presedintelui Camerei.

Olteanu il indeamna pe presedinte sa dea dovada de intelepciune si sa ajute la adoptarea acestei legi in forma propusa de catre Parlament, astel incat ea sa intre in vigoare inainte de sfarsitul acestui an. Dat fiind apropierea termenului de promulgare si presupusele anomalii pe care le-ar putea antrena sistemul uninominal pur, promulgarea imediata a legii votului uninominal, asa cum a fost ea adoptata de Parlament, este mai mult decat necesara, concluzioneaza Olteanu.

Pe de alta parte, Traian Basescu are o alta parere cu privire la adoptarea legii votului uninominal. Prezent intr-o emisiune a postului national de radio, Traian Basescu a mentionat ca sistemul de uninominal majoritar in doua tururi pe care il propune romanilor la referendum, implica reducerea numarului de parlamentari cu 30%, informeaza NewsIn.

Basescu i-a chemat din nou pe romani in cadrul emisiunii radio, "sa nu-i lase pe parlamentari sa-si faca legea". Presedintele a reluat ideea unei clase politice depasite, cu parlamentari care "dorm in timpul lucrarilor, nu stiu ce voteaza". Totodata, seful statului a criticat Executivul pentru ca nu a dechis suficiente sectii de votare in strainatate. Presedintele a mai subliniat ca actualul sistem de vot "a generat un monstru din punct de vedere al democratiei", dand posibilitatea unei minoritati sa conduca o majoritate.

Presedintele a precizat ca "regula de aur a democratiei" - majoritatea castiga si conduce - nu poate fi schimbata.

Sistemul actual, a mai argumentat Basescu, permite ca "partide mici cum este UDMR sa santajeze partide medii si mari", ducand la situatii in care formatiuni care au obtinut 6% din voturile electoratului "comanda".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.