Presedintele PD, Emil Boc a declarat ieri, ca premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, mai vorbeste uneori ca ministrul de externe Adrian Cioroianu, ca reactie la declaratia oficialului ungar, care a acuzat PD ca blocheaza adoptarea legii minoritatilor initiata de UDMR.

„Domnul Gyurcsani mai vorbeste ca domnul Cioroianu, de multe ori”, a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj. Liderul democratilor a mai subliniat ca PD nu va negocia niciodata cu UDMR Constitutia Romaniei, iar premierul ungar si UDMR ar trebui sa stie acest lucru.

„PD-ul a fost consecvent, si cand a fost la putere si acum, in Opozitie, cu privire la Legea statutului minoritatilor nationale. Nici atunci, nici acum nu o sustinem, atata vreme cat ea depaseste prevederile nationale, si ma refer la prevederile Comisiei de la Venetia si atunci cand intra in contradictie cu Constitutia Romaniei”, a mai afirmat Emil Boc.

Declaratia lui Emil Boc survine dupa ce, premierul Ungariei Ferenc Gyurcsany aflat la Sibiu, a acuzat PD, "partidul presedintelui", ca impiedica adoptarea legii minoritatilor in Parlament.

"Atunci cand s-a format coalitia guvernamentala din care a facut parte si partidul presedintelui tarii ... eu cred ca doua partide ale coalitiei se mentin deschise in ceea ce priveste legea minoritatilor, este vorba despre UDMR si PNL. Dinspre Budapesta se pare ca pozitia PD s-a schimbat in acest sens in ultima perioada si acest lucru din pacate arunca impedimente in calea adoptarii acestei legi", a spus seful Executivului de la Budapesta.

Premierul Ungariei a raspuns astfel unei intrebari adresate de presa din Ungaria, referitoare la proiectul legii minoritatilor, informeaza NewsIn.

Premierul Tariceanu a amintit insa, ca legea minoritatilor se afla inca in Parlament, exprimandu-si speranta ca parlamentarii vor ajunge la un acord in privinta actului normativ, dar a ridicat totodata problema reprezentarii minoritatii romane din Ungaria in parlamentul maghiar.

"Legea se afla in prezent in Parlament se discuta, se avanseaza, dar nu foarte multumitor, as spune eu, dar imi exprim speranta ca pana la urma Parlamentul, in intelepciunea lui, va ajunge la o formula care sa fie agreata si care sa creeze mai degraba nu un cadru, ci sa regrupeze toata legislatia privind drepturile minoritatilor intr-un singur document", a spus Tariceanu.

"In acest contex, nu ezit sa imi exprim dorinta din partea guvernului roman ca dupa modelul de reprezentare a minoritatilor in Parlament, care functioneaza in Romania, sa avem si in Ungaria un sistem care sa permita minoritatii romane exprimarea la nivelul legislativului magiar", a adaugat premierul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.