Desi Marko Bela a promis ca va supune dezbaterii publice proiectul de lege, textul nu a fost prezentat nici in ziarele de limba maghiara.

Liderul filialei UDMR Ludus, Andrassy Arpad, si-a anuntat ieri nemultumirea in legatura cu modul in care a fost alcatuit proiectul Legii statutului minoritatilor nationale de liderii Uniunii. "Proiectul acesta ia inapoi ceea ce am obtinut noi, maghiarii, pina acum. UDMR urmareste sa-si consolideze doar pozitia in Parlament si nu sa apere interesele maghiarimii. Aceasta lege a fost facuta pe sest si in mare taina si nu a fost supusa dezbaterii publice. Chiar si capii bisericilor istorice maghiare au trimis memorii prin care il critica", a declarat Andrassy.

Nemultumirile liderului udemerist sint cauzate de lipsa de etica profesionala in alcatuirea legii, mentinerea paragrafelor din legea alegerilor locale si parlamentare referitoare la minoritati, prin care e nevoie de stringerea a cel putin 25.000 de semnaturi pentru o formatiune politica care vrea sa candideze, dar si prevederea conform careia, pentru infiintarea unei noi formatiuni politice in cadrul aceleiasi minoritati, 15% dintre semnaturile care trebuie strinse pot fi obtinute si din partea altor minoritati. "Acest lucru este mai mult decit iesit din comun. Cum se va stabili in acest caz carei minoritati ii va apartine respectiva formatiune politica nou creata?", se intreaba Andrassy Arpad, insistind sa aminteasca faptul ca initiatorii legii au fost "un actor, Marton Arpad, si un jurist, Marko Attila". •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.