Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat, miercuri, ca Romania si Bulgaria vor fi monitorizate in continuare, in pofida votului pozitiv din comisie. Brok considera rezultatul votului din comisie un element de stabilizare pentru intreaga regiune de sud-est a Europei. O clara majoritate a membrilor Comisiei PE pentru Afaceri Externe a votat in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in 2007. Pentru Bulgaria s-au exprimat favorabil 67 de europarlamentari, iar pentru Romania, 58. Avand in vedere numarul mai mic de voturi pozitive privind integrarea Romaniei, Elmar Brok a avertizat Bucurestiul sa nu-si incetineasca ritmul reformelor ca urmare a deciziei comisiei.

El a atras atentia mai ales asupra clauzelor de salvgardare incluse in Tratatul de aderare, in cazul in care Romania continua sa inregistreze deficiente in lupta impotriva coruptiei si in introducerea de reforme in justitie, administratie, control al granitelor si protectia mediului. "Faptul ca Parlamentul European va vota rapoartele privind Romania si Bulgaria, in viitoarea sedinta plenara, la Strasbourg, nu inseamna ca noi vom ceda drepturile noastre de control si consultare", a subliniat Brok. Daca in cele 20 de luni pana la integrarea efectiva a celor doua tari va aparea vreo situatie care va periclita capacitatea lor de aderare, Parlamentul European va cere aplicarea clauzelor de salvgardare, a adaugat Brok, care a precizat ca si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, precum si Presedintia Uniunii au facut asemenea anunturi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.