Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a trimis astazi, presedintelui Traian Basescu cea de-a sasea scrisoare in care ii cere sa promulge uninominalul pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, informeaza NewsIn.

"Nu numai eu, ci si o mare parte a opiniei publice asteptam cu nerabdare momentul in care veti promulga Legea ProDemocratia, adoptata deja de Parlament, prin care se introduce in Romania sistemul votului uninominal. Ma numar si eu printre initiatorii legii si, de aceea, va adresez aceasta scrisoare deschisa pentru a va reaminti semnificatia cu totul particulara pe care cetatenii tarii noastre o atribuie acestei initiative legislativ", isi incepe Olteanu cea de-a sasea scrisoare deschisa.

Olteanu ii reaminteste lui Basescu ca Romania este, dupa asumarea raspunderii de catre Guvern pe proiectul ProDemocratia, "numai la un pas de incheierea unui drum care este deja prea lung, pe care clasa politica romaneasca a pornit la inceputul legislaturii trecute". Liberalul sustine ca Parlamentul din actuala legislatura a fost mult mai deschis la aceasta initiativa decat precedentul.

"Acum, datorita Guvernului Tariceanu, care a avut curajul de a-si asuma raspunderea pe acest proiect legislativ, si, cu sprijinul PNL, PD, PSD, UDMR, PC, PRM, al grupului minoritatilor nationale si al parlamentarilor independenti, care si-au insusit proiectul prin nedepunerea unei motiuni de cenzura, Legea ProDemocratia privind votul uninominal a fost adoptata de Parlament. Tinand cont de aceasta istorie a tentativelor de a introduce votul uninominal in Romania fac acum un apel la dumneavoastra de a promulga cat mai repede legea pentru a da poporului roman certitudinea ca va avea sistemul electoral pe care si l-a dorit", afirma presedintele Camerei Deputatilor.

"De ce sa mai asteptam?", se intreaba retoric liberalul, adaugand ca necesitatea promulgarii variantei Executivului este cu atat mai stringenta cu cat Legea ProDemocratia, adoptata de Parlament, "are o serie de avantaje fata de alte sisteme de vot uninominal".

Cabinetul Tariceanu II si-a angajat raspunderea pe proiectul care introduce votul uninominal intr-o varianta de sistem mixt. Legea se afla la promulgare, la presedintie, insa seful statului a anuntat ca nu va face acest lucru inainte de referendumul pe care el insusi l-a convocat, referitor la votul uninominal in doua tururi de scrutin. Basescu a lasat de inteles intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" ca ar putea retrimite legea la Parlament, chiar fiind constient ca aceasta s-ar putea bloca din cauza opozitiei partidelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.