Bucuresteni, cei putini care se vor prezenta la vot, il vor alege duminica pe cel care le va administra orasul pe urmatorii trei ani. Sprijinul acordat de ei in alegerile prezidentiale actualului presedinte ii costa insa pe acestia nu numai cele 50 de miliarde necesare organizarii de noi alegeri, ci si posibilitatea de a avea un primar mai putin simpatizat. Cu toate sondajele, cu puternic iz matrimonial si nu electoral, in care Videanu apare ca "cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai cinstit si cel mai dinamic", apatia campaniei electorale va determina marea majoritate a cetatenilor Capitalei sa prefere sa se uite la televizor sau sa se relaxeze printr-o excursie la munte.
Daca la alegerile prezidentiale, puternic personalizate, sondajele aratau un absenteism de 30 la suta, si nu de 50 la suta, cat a fost in realitate, cercetarile de piata facute pentru aceasta campanie arata ca cel putin 40 la suta dintre bucuresteni nu intentioneaza sa se prezinte la vot.

Procentul va fi unul mult mai mare, iar cei ce vor absenta vor face parte foarte probabil dintre electorii care ar prefera sa voteze cu Videanu. Candidatul PSD, Marian Vanghelie, a demonstrat, la scrutinul pentru Primaria sectorului 5, cand a reusit, surprinzator, sa obtina victoria din primul tur, ca dispune de mijloacele persuasive si logistice de a-si mobiliza electoratul.
O diferenta majora poate fi observata si in modul de abordare a campaniei de catre cei doi favoriti. Daca Videanu a preferat sa pledeze pentru continuitate si omogenitate, atat intre proiectele sale si cele ale fostului primar Traian Basescu, cat si in ceea ce priveste programul de guvernare al Aliantei, constient de sentimentul anti-PSD al bucurestenilor, Vanghelie a pozat intr-un pesedist atipic.

Si in ceea ce priveste proiectele, candidatul Aliantei si cel al PSD, au optat pentru strategii diferite: Vanghelie s-a prezentat drept un viitor edil care va gestiona cu zgarcenie banii publici, in timp ce Videanu a lansat promisiuni de dimensiuni impresionante, bazandu-se si pe bunavointa actualului executiv, al carui vicepremier a fost pana la declansarea campaniei electorale.

Videanu promite stadion de 40 de mii de locuri

In ultima sedinta de Guvern la care a participat ca vicepremier, candidatul democrat a obtinut acordul executivului pe tema construirii unui complex multifunctional, cu un stadion ultramodern de 40.000 de locuri si o sala acoperita de 15.000 de locuri, proiect care va fi gata in 2008.
In plus, candidatul Aliantei D.A. promite construirea a doua culoare care vor strapunge Bucurestiul pe directiile Nord-Sud si Est-Vest, inchiderea inelului central in zona pasajului Basarab si construirea a doua autoruturi (strazi cu circulatie in sens unic) de o parte si de alta a Dambovitei.

Singura problema a lui Videanu, insa cea mai importanta, este asigurarea finantarii acestor proiecte, in conditiile in care prin introducerea cotei unice de impozitare pe venit de 16 la suta s-au diminuat somele colectate la nivel local, care se bazau in mare parte pe aceste impozite. Si asta chiar daca, in cadrul Comisiilor din Parlament s-a decis ca la nivelul bugetelor locale sa ramana 85 la suta din impozitul pe venit, fata de doar 63 la suta, cat se prevedea pana in prezent.

Vanghelie vrea sa cumpere 600 de autobuze

Vanghelie este mult mai "egoist" decat rivalul sau, el agajandu-se ca, pe termen scurt, sa renegocieze contractul cu Apa Nova, considerat prea pagubos pentru cetateni, si sa cumpere 600 de autobuze noi. Instrumentele electorale favorite ale lui Vanghelie, scolile, gradinitele, liceele, spitalele si policlinicile nu lipsesc din oferta electorala a acestuia.
Ca un adevarat social democrat, Vanghelie se ocupa si cu protectia sociala, sperand ca alocarea unui procent cuprins intre 2 si 4 la suta din bugetul Primariei pentru protectia sociala a pensionarilor aflati in dificultate financiara, a copiilor si a persoanelor cu handicap sa il ajute sa-si asigure votul acestora.

O promisiune inedita este reprezentata de introducerea unui sistem electronic unic de taxare atat la RATB cat si la metrou. Cunoscut in trecut pentru usurinta cu care a incalcat dreptul la proprietate al cetatenilor sectorului 5, pe care i-a amenintat cu o noua nationalizare in scopul de a putea construi un parc, Vanghelie acorda atentie si spatiilor verzi, care vor fi, in cazul in care va castiga alegerile, reamenajate si modernizate.
In plus, candidatul PSD intentioneaza sa extinda vopsirea blocurilor pe care deja a inceput-o in sector la nivelul intregii Capitale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.