Mihai Tanasescu l-ar putea concura, din partea grupului "Celor 7", pe Miron Mitrea la functia de secretar general

Bogdan Niculescu-Duvaz este cel care a initiat miscarea "Celor 7" din PSD. Lui i s-au alaturat Mihai Tanasescu, Vasile Puscas, Titus Corlatean, Dan Mihalache, Alexandru Sassu si Cristian Diaconescu. Duvaz vrea sa puna pe masa Delegatiei Permanente un proiect politic de modernizare a partidului, care ar putea fi supus dezbaterii congresului din aprilie. Este posibil ca Mihai Tanasescu sa fie desemnat de grup pentru a candida la functia de secretar general al PSD, facandu-i concurenta lui Miron Mitrea. Un alt grup, denumit de presa "Grupul de la Cluj", a avut o intentie similara privind reforma in PSD, iar documentul lansat de ei, la inceputul lunii ianuarie, a declansat o adevarata furtuna in partid. Bogdan Niculescu-Duvaz iese pentru prima oara in public si vorbeste despre noul proiect.

- Ce va diferentiaza de "Grupul de la Cluj"?
- Pot sa spun ce ne aseamana. Vorbim de o nevoie de credibilitate a PSD. Ce ne deosebeste este faptul ca noi definim mai clar unde este problema: modul in care facem politica, centralismul, care trebuie inlaturat, necesitatea de a deschide partidul catre public. E nevoie de dezbateri publice, nu neaparat numai cu membri, ci si cu alti cetateni. Ideile trebuie sa circule, nu trebuie sa limitam totul doar la organizarea partidului. Curentele politice trebuie sa apara si sa se dezvolte, intr-un partid, in perspectiva 2007. Asta e viata unui partid.

- Cine a initiat miscarea aceasta?
- Nu este o miscare, este, pur si simplu, un proiect care mi-a venit in minte si am intrebat cativa colegi daca ar fi dispusi sa subscrie la elaborarea unui asemenea proiect. Cativa dintre ei au spus "da". Unii au aparut nominalizati in presa si asta a fost interpretata ca o tentativa de complot impotriva cuiva.
- Veti propune candidati pentru toate functiile?
- Am spus ca cele doua functii de la varf sunt destinate figurilor cele mai reprezentative din partid. E un tandem potrivit pentru partid, in acest moment. Trecand mai departe, eu cred ca vor fi candidati dintre noi, dar nu asta a fost discutia. Ce e rau daca vorbim de credibilitatea partidului? Sigur, credibilitatea trece si prin oameni. In masura in care oamenii se simt vulnerabili, trebuie sa se gandeasca si la credibilitatea personala.

- Sunt, in momentul de fata, oameni in Delegatia Permanenta cu o credibilitate mai redusa?
- Sunt oameni la varful PSD care au o incarcatura de acuzatii, de suspiciuni, care, chiar daca sunt, de multe ori, neadevarate, ating credibilitatea partidului. Nu e vorba numai de Delegatia Permanenta, ci si la nivelul celorlalte structuri ale partidului. Exista aceasta apasare si ea trebuie spusa deschis. Trebuie sa discutam despre aceste lucruri, sa nu le mai tot ascundem sub pres.
- Este pregatit PSD sa faca fata unei dezbateri de acest gen?
- Trebuie sa fie, mai ales ca ea a inceput mai de mult, fiind reluata in 2003 si in 2004. Au fost discutii, dar s-au oprit. Acum trebuie sa fructificam perioada opozitiei.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.