Senatorii lasa o portita de scapare politicienilor corupti

Dupa campania puternica sustinuta in plan prezidential si guvernamental privind eradicarea coruptiei la toate nivelurile, parlamentarii fac acum un pas inapoi.

Senatorii din Comisiile juridice, pentru drepturile omului si pentru administratie publica, au decis ieri ca, pe viitor, veniturile realizate de copiii aflati in intretinerea demnitarilor nu mai trebuie sa figureze in declaratia de venituri. Amendamentul cu pricina i-a apartinut senatorului PSD, Serban Nicolae.
O alta decizie a alesilor se refera la eliminarea obligativitatii precizarii, in aceleasi formulare, a numelor persoanelor din partea carora s-au primit cadouri a caror valoare individuala depaseste 300 de euro.
Totodata, senatorii au decis ca declaratiile de avere sa cuprinda toate conturile, depozitele bancare si depunerile la fondurile de investitii ale deponentelor, indiferent de valoarea acestora.
Initial se prevedea ca acestea sa figureze in declaratii doar daca valoarea lor insumata depasea 5.000 de euro.

De asemenea, declaratiile vor cuprinde si plasamentele si investitiile directe ale deponentilor, indiferent de valoarea acestora. In ceea ce priveste imprumuturile acordate, s-a ajuns la concluzia ca acestea sa figureze in declaratia de avere doar daca depasesc 5.000 de euro.
In declaratii vor fi trecute debitele, ipotecile, garantiile emise in beneficiul unui tert, precum si ratele de plata la bunurile achizitionate in sistem de leasing.
De asemenea, in declaratiile de avere vor figura si contractele de leasing cu valoare mai mare de 5.000 de euro, in care declarantul are calitatea de utilizator.
Forma in care actul normativ a trecut de comisii i-a nemultumit pe aliati si a aprins fitilul unui conflict in cadrul coalitiei de guvernamant.

Faptul ca cel care a propus ca persoanele care fac cadouri a caror valoare depaseste 300 de euro si ca in tabel sa figureze doar calitatea de persoana fizica sau juridica a fost ca senatorul umanist Gavrila Vasilescu l-a determinat pe liberalul Nicolae Vlad Popa sa paraseasca sedinta. "Pe mine ma deranjeaza faptul ca in coalitie nu se respecta protocolul. Domnul Vasilescu si ceilalti din coalitie care au votat pentru acest amendament nu s-au supus regulilor protocolului", a declarat senatorul PNL, citat de Mediafax.
El a precizat ca va protesta fata de aceasta situatie in cadrul comitetului de conducere parlamentar al coalitiei, care va avea loc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.