Vinovatie. Responsabilitate. Tradare. Sunt doar cateva dintre cuvintele mari care sunt aruncate intr-o lupta electorala.

Miza este uriasa, iar “razboiul” pe masura. Toate armele sunt folosite pentru castigarea simpatiei electorale si, bineinteles, a tintei supreme a alesului: votul electoral. PD si PNL, pana mai ieri Alianta D.A., au fost cei care au reusit in decembrie 2004, cu sprijinul proaspatului presedinte pe atunci, Traian Basescu, sa puna bazele noii majoritati parlamentare si sa formeze Cabinetul Tariceanu I. Au promis romanilor ca vor trai bine, dar rezultatele sunt graitoare in a arata mediocritatea si haosul generat de o Putere dominata de scandaluri si orgolii. S-au certat, acum democratii si liberalii candideaza pe cont propriu la euroalegeri. Se cauta, disperat, insa vinovatii pentru situatia creata, iar cele doua tabere nu ezita in a arunca cosul neimplinirilor in curtea celuilalt. “Partidul Democrat nu are vocatia tradarii. Cel care a tradat este Calin Popescu Tariceanu. A tradat Alianta Dreptate si Adevar, l-a tradat si pe Traian Basescu, cu ajutorul caruia a ajuns prim-ministru”, a rezolvat, in stilul caracteristic, liderul PD, Emil Boc, enigma responsabililor pentru esecul celor trei ani de guvernare.

Subit, Boc uita faptul ca formatiunea pe care o conduce cel putin teoretic, daca luam in calcul faptul ca PD are un singur presedinte, iar pe acesta il putem gasi la Palatul Cotroceni, s-a aflat doi ani si trei luni la guvernare. Deci, are partea sa de vina pentru situatia tulbure in care se gaseste Romania. Liderii PD nici nu vor sa ia in calcul varianta vinovatiei. Tariceanu si PNL au gresit. Au tradat. Si-au batut joc de romani. De buna lor credinta. Iar ei, cei de la PD, au facut tot ceea ce este omeneste posibil pentru a repara greselile celorlalti. Deci, concluzia democrata este mai simpla decat abecedarul: ceilalti sa plateasca! Nu noi! Noi meritam un nou mandat! Cinismul in politica depaseste zi de zi noi bariere. Ale tupeului, ale obrazniciei, ale minimului de decenta politica. Democratii continua sa uimeasca. Ei vor, ei promit, ei pot. Nimic nu este prea putin, nimeni nu poate sa supravietuiasca in oceanul de demagogie democrata. “PD ramane consecvent cu promisiunile facute electoratului!“, a “tunat” Boc, care l-a acuzat, din nou, pe Tariceanu ca l-a tradat pe... Basescu. A-l trada pe seful statului este sinonim cu cel mai inalt act de tradare posibil. Ii poti trada cu zambetul pe buze pe romani, poti trada partenerii de Alianta si Coalitie, poti sa fii cel mai populist partid, poti sa faci orice, efectiv orice, insa un lucru nu pot accepta democratii: nesocotirea doleantelor si fanteziilor politice marca Traian Basescu. Acest lucru este de neacceptat, iar cei care indraznesc sa o faca devin cei mai mari dusmani ai PD. Cu acestia este interzis orice contact politic, chiar daca este sau nu in slujba interesului national, Devii automat persona non grata pentru democrati. Departe de a fi avocatul unor guverne Tariceanu, care au ridicat mediocritatea la rang de reusite... Tariceanu si PNL au partea lor de vina, uriasa, acum, dupa trei ani de guvernare in care luptele politice au fost singurele care au primat. De la premier, pana la ultimul ministru liberal, esecul prestatiei acestora este graitor, iar scuzele sunt retezate ferm deo realitate cruda. Insa, demagogia PD continua sa afecteze ca un virus mortal scena politica. Electoratul pare incapabil sa faca o disociere clara intre avalansa de promisiuni si programe sau proiecte viabile. Confuzia este uriasa iar starea aceasta de incertitudine face ca unele partide, iar PD nu face nota discordanta, sa se simta ca pestele in apa. Goana dupa votul electoratului, dupa inca un mandat, dupa Putere, atinge cote paroxistice. Totul este permis. Totul are un pret. Bineinteles, platibil. Obsesia de a ramane sau de a acede la varful Puterii, intre decidentii zilei, te face, deprea multe ori sa uiti ca inainte de toate, alesul trebuie sa respecte alegatorul. Si sa lupte pentru bunastarea acestuia. Alo, Boc, Videanu, se aude?

Critici, promisiuni...

Nicio zi fara critici. Nicio zi fara promisiuni. Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a declarat, sambata seara, ca Guvernul Tariceanu II promoveaza produse romanesti prin spaga. Prezenta la Galati, la campania de promovare a candidatilor PD pentru Parlamentul European, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a atacat dur Guvernul Tariceanu, facand aluzie la cazurile grave de coruptie, dar si la activitatea actualilor ministri din Cabinet. Sulfina Barbu a declarat ca “Guvernul Tariceanu II promoveaza produse romanesti prin spaga” si ca dupa episodul cu Decebal Traian Remes, in cancelariile europene s-a incercat traducerea in limbi straine a cuvintelor „caltabos” si „palinca”.

Totodata, fostul ministru al Mediului l-a criticat pe succesorul sau, Attila Korodi, precizand ca deja pe doua obiective de mediu sunt semnale negative din partea Comisiei Europene. La randul lor, vicepresedintii Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde au confirmat ca in cadrul campaniei de promovare a candidatilor PD pentru Parlamentul European se promoveaza si sistemul de vot uninominal propus de presedintele Traian Basescu, prin Referendum.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.