Daca referendumul pentru introducerea votului uninominal in doua tururi de scrutin nu va intruni un numar suficient de voturi pentru a fi validat, va fi convocat din nou. Asa a anuntat presedintele Traian Basescu, miercuri seara, la postul de televiziune B1 TV. Intrebat ce se va intimpla in cazul in care referendumul nu va iesi cu varianta propusa de el, Basescu a raspuns scurt: „Pot sa va spun un lucru care o sa va socheze poate. O sa-l repet”. Si a intarit: „Din pacate nu pot sa pun, conform legii, decit o singura intrebare la un referendum, pentru ca ar trebui sa pot sa consult poporul pe doua-trei intrebari, poate s-o modifica legea, dar daca se rateaza acest referendum, il voi repeta”.

Si nu doar atit. Basescu a amenintat ca nu doar aceste alegeri vor fi dublate de referendum pentru ca intentioneaza ca si anul viitor, cind sint alegeri locale si parlamentare, sa convoace noi referendumuri pe diverse teme. „Va rog sa aveti in vedere ca voi mai genera referendumuri in anul 2008, pentru ca sint probleme pe care clasa politica nu vrea sa le rezolve, ele trebuie rezolvate si voi consulta poporul si in alte probleme”, ameninta Basescu.

Pina si oamenii presedintelui, democratii, au fost surprinsi de declaratia lui Basescu. „Cred ca nu ar mai fi nevoie de un nou referendum, pentru ca si in cazul in care nu se vor prezenta jumatate plus unu dintre cetatenii cu drept de vot, optiunea majoritatii celor care se vor prezenta nu va putea fi neglijata de nici un politician din aceasta tara”, spune presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. „Cred ca are rost ca referendumul sa fie repetat. Cred ca acum clasa politica simte ca nu mai e de joaca si isi aduce aminte ca nu mai poate da inapoi”, spune Blaga.