Guvernul a aprobat ieri, un numar de cinci acte normative destinate organizarii referendumului, ceea ce va presupune cheltuieli bugetare de 47,3 milioane lei, a anuntat premierul Tariceanu.

Premierul Tariceanu le-a spus ministrilor, la inceputul sedintei de Guvern de ieri, ca nu poate incalca legea organizand sectii de votare unice pentru cele doua scrutine - pentru referendum si europarlamentare - prin urmare nu poate da curs solicitarii presedintelui Traian Basescu.

„Am raspuns presedintelui ca facem tot posibilul sa reducem costurile si sa asiguram conditii optime de desfasurare a referendumului. Insa nu pot sa dau curs cererii asa cum a fost formulata de presedinte. Nu putem sa incalcam legea si nu se pot organiza sectii unice pentru cele doua alegeri”, a declarat Tariceanu.

Seful Executivului a subliniat ca presedintele cunostea bine legea referendumului atunci cand s-a decis sa il organizeze si cunostea ca acesta presupune costuri suplimentare. Premierul a adaugat ca organizarea referendumului este atributul si prerogativa presedintelui. „Banuiesc ca presedintele a cantarit bine momentul in care doreste sa-l organizeze”, a explicat prim-ministrul.

Prin decretul pentru convocarea referendumului pe tema votului uninominal, presedintele Traian Basescu a stabilit ca scrutinul va avea loc in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

Tariceanu a lasat de inteles inca de ieri, in replica data scrisorii pe care i-a trimis-o presedintele, ca solicitarea sa nu poate fi pusa in practica pentru ca, in acest fel, Guvernul ar incalca legea. "Daca ii solicitati Guvernului sa incalce legea, pentru ca opinia publica sa nu considere ca Presedintele Romaniei solicita un referendum care presupune cheltuieli suplimentare, atunci va pot spune de pe acum raspunsul meu: „Guvernul Romaniei nu incalca legea!”, arata replica premierului.

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat ca pregatirile pentru alegerile europarlamentare si cele pentru referendum se vor derula separat, chiar daca data desfasurarii lor va fi aceeasi, urmand ca in urmatoarele zile sa fie stabilite sediile birourilor centrale, ale comisiilor si ale sectiilor de votare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.