Actualizarea declaratiei de avere s-a dovedit a fi o sarcina lipsita de importanta pentru candidatul PSD la Primaria Capitalei, Marian Vanghelie. Prima si ultima sa declaratie de avere este din 20 mai 2003.

"SIntem niSte idioti. Ne atrag toti atentia ca nu am respectat legea, iar noua putin ne-a pasat", a recunoscut ieri directorul de campanie al candidatului Vanghelie, vicepresedintele PSD Sorin Oprescu. Liderul PSD Serban Nicolae, membru in Comisia juridica a Senatului, a spus ca, potrivit Legii 161 anticoruptie, "obligatia publicarii declaratiei de avere a demnitarului este certa, iar cel care nu respecta legislatia este supus unor sanctiuni". Oficiali ai Ministerului Justitiei au precizat ca, in astfel de cazuri, trebuie sa se sesizeze atit Comisia pentru cercetarea declaratiilor de avere ale demnitarilor, care functioneaza pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, cit si Ministerul Justitiei.

O declaratie in loc de trei

Legea 161 anticoruptie prevede ca demnitarul este obligat sa-si depuna declaratia de avere la preluarea mandatului, dar si la finalizarea sa. Or, Vanghelie ar fi trebuit ca, pina in prezent, sa fi afisat pe site-ul Primariei Sectorului 5 cel putin trei astfel de documente: in anul 2003, la intrarea in vigoare a Legii 161, la finalul primului mandat de primar, in iunie 2004, si la preluarea noului mandat de edil, in vara aceluiasi an. Discret, candidatul PSD la Primaria Capitalei are afisata pe site-ul institutiei pe care o conduce doar prima formula a declaratiei de avere, din mai 2003, formula care a si fost modificata ulterior deoarece era extrem de succinta si nu prezenta contribuabilului adevarata avere a demnitarului.

In plus, pe site-ul primariei conduse de Vanghelie nu apare nici o alta declaratie de avere a viceprimarului, a consilierilor locali si directorilor de directii, asa cum este prevazut in Legea 161. Prin comparatie, toate site-urile celorlalte primarii de sector si al primariei generale, precum si ale tuturor institutiilor centrale ale statului prezinta declaratiile de avere actualizate, conform Legii anticoruptie.

Oprescu ii cauta scuze

"Nu s-a ocupat nimeni de lucrurile serioase, desi am fost sesizati asupra acestui aspect" a justificat ieri Sorin Oprescu nerespectarea legislatiei in vigoare de candidatul PSD. Pentru a mai repara ceva, Oprescu a precizat ca Vanghelie si-a depus totusi, la Biroul Electoral Municipal, declaratia de avere completa.

Din unica declaratie de avere prezentata de Vanghelie, alegatorul bucurestean afla ca acesta a dobindit doua apartamente in timpul primului mandat de primar, in anii 2001 si in 2002, cu valoare de impozitare de 60.000 de dolari si de 30.000 de dolari, si ca are doua masini personale: un Mercedes si un Audi. •

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.