Liderul PSD Adrian Nastase a respins ieri orice incercare de politizare a cazului jurnalistilor romani disparuti in Irak si incercarea "unora" de a se folosi de aceasta tragedie pentru publicitate. "Am aflat cu ingrijorare ce s-a intamplat si sprijinim toate actiunile autoritatilor statului roman in vederea eliberarii celor trei jurnalisti dati disparuti in Irak si, in cazul in care ni se va solicita sprijinul, o vom face fara nici o ezitare". Nastase precizeaza ca, in ultimele doua zile, s-a aflat in contact permanent cu premierul Calin Popescu Tariceanu, consultandu-se cu acesta. Liderul PSD, care se afla intr-o vizita oficiala la Bruxelles, precizeaza ca i-a informat si pe parlamentarii europeni despre situatia delicata in care se afla cei trei jurnalisti romani si le-a solicitat sprijinul. Justificarile lui Nastase au aparut in contextul aparitiei unei informatii conform careia sirianul Omar Hayssam - care sustine ca a primit cererea de rascumparare pentru cei trei jurnalisti disparuti in Irak si pentru partenerul sau de afaceri Mohamad Munaf - este membru PSD si era prezent in multe dintre delegatiile in strainatate ale fostului sef al statului Ion Iliescu.

"Il stiu", "nu-l stiu", "ne salutam"

Pe de alta parte, liderii PSD s-au lepadat ieri la unison de orice legatura cu sirianul Omar Hayssam, sustinand ca nu stiu daca acesta este sau nu membru al partidului. Liderul Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sustinut ieri ca nu il cunoaste pe Omar Hayssam.

"Eu nu am avut intalniri cu el, cred ca-l stiu dupa figura, s-ar putea, intamplator. N-am avut dialog", a spus Vacaroiu. Vacaroiu a mai spus ca ii este foarte greu sa inteleaga de ce nu s-a trimis o solicitare de rascumparare catre autoritatile romane. "Te duci pe astfel de filiera sa ceri rascumparare?", s-a intrebat retoric Vacaroiu. Pe de alta parte, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a spus ca il stie "din vedere" pe Omar Hayssam si ca il stie ca om de afaceri. "Cred ca m-am intalnit o data cu domnia sa, in rest nu stiu ce alte indeletniciri sau ce alte posibilitati are", a sustinut senatorul PSD. Despre faptul ca acesta ar fi membru PSD, Talpes a spus ca "este posibil".

"Cred ca este si cred ca este un om onorabil, asa imi imaginez eu; pana acum nu cunosc alte date despre domnia sa", a precizat Talpes. Referindu-se la faptul ca cererea de rascumparare i-a venit chiar lui Omar Hayssam, Ioan Talpes a spus ca stie din presa ca un prieten al acestuia a organizat deplasarea in Irak si chiar a finantat-o. "Daca personajul respectiv a fost capturat in acelasi timp cu ziaristii, este si normal ca personajul respectiv sa se fi adresat domnului Omar", avand in vedere ca era prietenul lui, iar ei stiau despre aceasta deplasare, a continuat Talpes.

Musafir in avionul presedintelui

Fostul consilier prezidential Serban Nicolae a spus si el ca l-a vazut pe Omar Hayssam "o data sau de doua ori" in delegatii cu fostul presedinte Ion Iliescu si a adaugat ca nu-l cunoaste personal mai mult decat la nivelul unor formule de salut.

Si fostul consilier prezidential Corina Cretu a recunoscut ca Omar Hayssam a facut parte din delegatii de oameni de afaceri care l-au insotit pe fostul presedinte Iliescu. Senatorul PSD a sustinut ca nu stie daca acesta este membru PSD sau daca ar fi un apropiat al lui Ion Iliescu. "Eu nu stiu ce relatii are domnul presedinte, dar nu cred, nu a avut niciodata relatii directe cu oameni de afaceri", a spus Cretu, explicand ca in fiecare delegatie oficiala, mai ales in vizitele bilaterale, presedintele incerca sa formeze si un grup de oameni de afaceri, pentru ca acestea includeau si forumuri de afaceri. "Si eu stiu ca, intr-adevar, acest domn a fost cu noi - nu stiu in cate delegatii, nu am o evidenta", a mai spus fostul consilier prezidential, adaugand ca aceste echipe nu erau facute de presedinte direct, ci "consultandu-se cu Camerele de Comert si cu ministerele de resort, care faceau propuneri".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.