Atat presedintele, cat si premierul Tariceanu au afirmat ca ii acorda tot sprijinul ministrului Justitiei, Monica Macovei, in fata atacurilor la care aceasta este supusa

"Nu vom permite o Justitie independenta in coruptie si ineficienta. Politicul nu va face nici un pas inapoi pentru curatarea Justitiei. Cei care se bat pentru mentinerea unei Justitii independente in ineficienta si in coruptie au gresit adresa. Factorul politic, administratia de astazi de la Bucuresti refuza sa o lase corupta si independenta, sa o lase ineficienta si independenta", a declarat ieri presedintele Traian Basescu, care a participat la sedinta extraordinara a guvernului, in cadrul careia s-au aprobat strategia de reforma a Justitiei si cea de lupta impotriva coruptiei.

"Din acest motiv, facem legi si sisteme de control al aplicarii legilor, care sunt valabile si pentru Justitie. Din acest motiv se adopta programe, proiecte care sa faca si Justitia si administratia eficiente, iar Parlamentul isi va spune cuvantul", a mai precizat Traian Basescu. Presedintele a explicat ca adoptarea de catre Guvern a planurilor de actiune in directiile mentionate vine si ca urmare a obligatiilor asumate de Romania in procesul de negociere a aderarii la UE si in baza hotararii CSAT de a trata coruptia ca amenintare la adresa securitatii nationale.

Subliniind "angajamentul total" al Executivului de a lupta eficient impotriva coruptiei, Basescu a apreciat ca planurile de actiune in acest sens trebuie monitorizate de o structura special creata pentru acest lucru. Traian Basescu a afirmat ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, se bucura de tot sprijinul sau in reformarea sistemului judiciar, in pofida unor reactii de opozitie fata de actiunile acesteia. "Pentru ca am observat reactii absolut nejustificate ale unor structuri din Justitie cu privire la vointa manifestata de ministrul Justitiei de a reforma sistemul, vreau sa spun public ca doamna Monica Macovei se bucura de tot sprijinul meu pentru efortul exceptional pe care il face pentru modernizarea si reformarea unui sistem al Justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, de incorectitudine si - de ce sa ne ferim de termenul corect - de coruptie", a adaugat seful statului.

Acesta a adaugat ca astfel de reactii sunt "reactii care vor sa intimideze si sa blocheze", dar politicul nu se va da la o parte in lupta de curatare a sistemului judiciar si pentru diminuarea coruptiei, in special a celei la nivel inalt. "Din acest motiv, nimeni nu va fi intimidat de conferinte de presa, de pozitii care povestesc despre asa-zisa, dorita si democratica independenta a Justitiei. Nu vom permite o Justitie independenta in coruptie si ineficienta", a mai precizat presedintele. Si premierul Tariceanu si-a exprimat sprijinul pentru Monica Macovei, considerand injuste atacurile la adresa ministrului Justitiei. "Avand in vedere duritatea si amploarea lor, imi dau seama ca actiunile sale sunt exact ceea ce trebuie pentru a distruge caracatita care a pus stapanire in ultimii ani pe societatea romaneasca si pe aparatul judiciar", a conchis premierul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.