Formatiunile politice romanesti au pasit cu stangul in campania electorala pentru alegerile europarlamentare. Lipsa tragerii de inima a liderilor, manifestata si la alcatuirea listelor, s-a rasfrant asupra primelor actiuni desfasurate inaintea scrutinului de la 25 noiembrie.

Temele predilecte vizeaza situatia interna (pensii, sanatate, invatamant etc.), si nicidecum problematica europeana, inca neasimilata de majoritatea cetatenilor. Democratii nu se desprind de „umbra" lui Traian Basescu, liberalii incearca sa se faca simpatici publicului dupa scandalul Remes, iar social-democratii au inceput cum nu se poate mai prost, dupa ce presedintele le-a spus in fata ca sunt nereformati.

Primii care au folosit spatiile destinate afisajului electoral sunt reprezentantii PNL, PLD si PD. Din panourile mari amplasate pe blocuri, cetatenii sunt „priviti" insistent (chiar si in propriile apartamente) de liberalul Daniel Daianu, care-i avertizeaza: „EU vreau o economie competitiva...". Adversarul lui Daianu, Theodor Stolojan, penelist „contaminat" cu principii populare, le zambeste trecatorilor, de pe panourile de afisaj, indemnandu-i sa-l voteze „pe cel mai bun".

Desi e „ocupat cu referendumul", dirigintele pedistilor nu rateaza nicio ocazie de a le sufla in panze. „Elevii" politici ai lui Traian Basescu, alaturi de colegii lor cu note mai mici in sondaje (liberal-democratii), i-au pregatit deja sefului statului trei megamitinguri - la Cluj, Iasi si Bucuresti.

Iliescu ceremobilizare exclusiv pe euroscrutin

Mircea Geoana a inceput periplurile electorale prin tara in speranta ca va mai aduna ceva din voturile risipite de PSD in ultimii trei ani. Acest lucru i l-a spus insusi Ion Iliescu, de la care se asteapta implicare in campania pentru alegerile europene. Iliescu a atras atentia ca sondajele de opinie dau PSD cu 20%, social-democratii aflandu-se intr-o situatie mai putin favorabila decat in 2004.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.