Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea pentru uninominalul mixt, presedintele Basescu face referendum pentru uninominalul majoritar. Oricine cistiga, sistemul de vot are sanse uriase sa fie schimbat.
Premierul Tariceanu a venit ieri in Parlament si si-a asumat raspunderea Executivului pe proiectul de lege privind alegerea senatorilor, deputatilor si presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal. Premierul a anuntat ca au fost acceptate 24 dintre cele 113 amendamente depuse la proiect. „Ne indeplinim unul dintre cele mai importante angajamente asumate fata de cetateni, reformarea sistemului politic. Se vor alege oameni, si nu liste de partid“, a declarat Tariceanu, care a mai mentionat totodata ca reformarea sistemului politic nu este apanajul unui singur partid, ci al tuturor formatiunilor politice. La sedinta comuna de ieri, parlamentarii PD nu au participat, iar cei de la PLD au iesit din sala, motivind ca, fiind declansate procedurile pentru referendum pentru uninominal, nu pot gira actul politic al asumarii raspunderii.

Guvernantii au acceptat unul dintre amendamentele „grele“ ale PSD, si anume acela prin care presedintii Consiliilor Judetene sint alesi prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin. Acest amendament a generat ieri furtuna pe scena politica. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca „a fost introdus acest amendament pentru ca PNL sa faca pe placul PSD si pentru ca Guvernul sa-si asigure supravietuirea“. In replica, omologul sau din PNL, Dan Motreanu, a mentionat ca „presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a facut referire la acest amendament cu doua saptamini inainte de cei din PSD si, in plus, PNL are din 2006 un proiect pe uninominal la Consiliile Locale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.