Initiativa presedintelui Traian Basescu de a decreta organizarea unui referendum pentru votul uninominal „la data la care au loc alegerile pentru Parlamentul European” a starnit numeroase reactii si comentarii.

Cu exceptia celor emise de reprezentantii PD si PLD, reactiile si comentariile au fost negative. Politicieni, analisti si jurnalisti au atras atentia ca referendumul este inutil, de vreme ce legea privind votul uninominal va fi adoptata saptamana viitoare, prin asumarea raspunderii de catre guvern si ca fixarea datei referendumului in functie de data alegerilor pentru Parlamentul European este o dovada ca presedintele urmareste obiectivul nemarturisit, dar transparent, de a face campanie electorala in favoarea Partidului Democrat. Ceea ce s-a spus mai putin este faptul ca organizarea referendumului este o noua „smecherie” politica, din sirul de smecherii legate de votul uninominal, toate bine impachetate in demagogia despre reforma clasei politice si „vointa poporului”. Avem de-a face cu o initiativa politica onesta pe care intriga politica romaneasca si inclinatia partidelor si politicienilor pentru „gaselnite” de imagine risca sa o compromita definitiv in ochii electoratului.

Ideea introducerii votului uninominal apartine unui grup de organizatii non-guvernamentale al caror varf de lance a fost Pro-Democratia. Ele au militat pentru votul uninominal mai multi ani de zile incercand sa convinga opinia publica de utilitatea lui, iar apoi au incercat chiar sa stranga numarul de semnaturi necesare pentru a transforma proiectul lor de lege in initiativa legislativa. N-au reusit. Partidele politice nu-si doreau vot uninominal, iar opinia publica a fost relativ indiferenta. Dupa alegerile din 2004, eforturile de campanie in favoarea votului uninominal al ong-urilor au inceput sa dea roade. Un curent de opinie publica favorabil s-a format in anumite sectoare ale electoratului, iar unii politicieni s-au gandit sa capitalizeze pe acest fundal. De aceea, atat PNL cat si PSD s-au gandit sa ia initiativa in acest domeniu si au elaborat fiecare cate un proiect de lege electorala pentru introducerea votului uninominal. PSD a ales ca model sistemul electoral francez, sistem utilizat in Romania la alegerea primarilor sau a presedintelui Romaniei, iar PNL a adoptat proiectul Pro-Democratia, care copiaza sistemul electoral german de vot mixt, uninominal si pe liste.

Cel care s-a opus ideii de vot uninominal a fost presedintele Traian Basescu. Castigator a trei alegeri organizate in sistem de vot uninominal - Primaria Capitalei si presedintia tarii - Traian Basescu stia foarte bine ca sperantele legate de efectul binefacator al uninominalului sunt iluzorii. In plus, asa cum a procedat ulterior in cazul majorarii pensiilor, nu avea deloc de gand sa sustina o initiativa de schimbare care sa vina din partea adversarilor sai. Liderii Partidului Democrat au anuntat si ei ca votul uninominal este o prostie si ca nu au de gand sa il sustina.

Presedintele Traian Basescu si-a schimbat brusc atitudinea fata de votul uninominal cu ocazia dezbaterilor referitoare la suspendarea sa. Parlamentul il acuza de o multime de pacate si s-a gandit ca, deoarece cea mai buna aparare este atacul, sa-i acuze la randul lui pe parlamentari. Pentru ca acuzele sa fie insotite si de un gest de putere, presedintele a imaginat smecheria ca, inainte ca Parlamentul sa organizeze un referendum pentru demiterea sa, sa organizeze el un referendum impotriva Parlamentului. Votul uninominal se recomanda singur pentru o asemenea intreprindere asa incat presedintele a venit in fata camerelor reunite si, in loc sa dea explicatii in legatura cu acuzele ce i se adusesera, i-a acuzat pe parlamentari de necinste si incompetenta si a anuntat ca va reforma clasa politica romaneasca introducand, cu sprijinul populatiei, votul uninominal. A anuntat un referendum. Smecheria presedintelui s-a lovit repede de smecheria parlamentarilor.

Conform Constitutiei, Parlamentul trebuia sa emita o opinie cu privire la referendum. Opinia parlamentului nu putea modifica decizia presedintelui, dar era necesara. Asa ca parlamentarii au tras de timp vreo doua luni de zile, numai bine ca intre timp sa aiba loc referendumul pentru demitere care s-a incheiat cu victoria zdrobitoare a lui Traian Basescu. A fost randul presedintelui sa inventeze o noua „smecherie”. A anuntat ca nu renunta la referendumul pentru uninominal, dar ca il amana, lasand amenintarea sa pluteasca incerta deasupra partidelor politice. Partidele au inventat si ele o noua smecherie. Ca sa ii ia lui Traian Basescu jucaria cu referendumul, au initiat dezbateri parlamentare pentru o lege a votului uninominal. Numai ca, in Parlament, o asemenea lege se elaboreaza greu, partidele avand idei si interese diferite si neconsiderand-o o prioritate. PNL si PD - care au inteles brusc avantajele uninominalului - sustineau cu tarie varianta Pro-Democratia, in vreme ce PSD sustinea propria varianta. Presedintele a lasat timpul sa treaca, dupa care a venit el cu o noua smecherie: sa faca referendum in aceeasi zi cu alegerile euro-parlamentare, pentru a face campanie electorala in favoarea PD. Liberalii s-au gandit ei la o smecherie cu care sa anuleze smecheria presedintelui. Primul ministru a anuntat ca Guvernul o sa-si asume raspunderea pentru proiectul Pro-Democratia, facand referendumul inutil. Traian Basescu insa a vrut neaparat sa arate ca este mai smecher decat Tariceanu, drept care a decretat organizarea unui referendum pentru celalalt proiect de lege (al PSD), astfel incat referendumul sa anuleze legea PNL.

In ziua in care presedintele se pregatea sa semneze decretul de organizare a referendumului, pe coridoarele politicii circula zvonul ca liberalii au mai pregatit o smecherie: sa schimbe data alegerilor pentru parlamentul european. Pentru a o contracara, Traian Basescu a venit cu o super-smecherie. In loc sa puna o zi din calendar pentru referendum, el a decretat ca referendumul va avea loc in aceeasi zi cu alegerile, indiferent cand se tin alegerile.

Evident ca sirul smecheriilor nu se va incheia aici. Morala acestei anecdote politice este insa trista. Politicienii romani se joaca de-a pacalitul si pun in miscare pentru asta milioane de oameni si resurse nationale. Asta nu-i politica si electoratul ar trebui sa o respinga cu fermitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.