Partidele si-au calculat locurile de europarlamentari, ce le vor obtine in urma scrutinului
S-a dat oficial, ieri, startul in campania electorala pentru primele euroalegeri din Romania. Ea va dura pana pe 24 noiembrie, cand partidele trebuie sa-si ia o zi pauza si sa se pregateasca de vot. Ele si-au lansat deja candidatii pentru Parlamentul European, si-au stabilit sloganurile cu care defileaza si itinerarul de popularizare a listelor si programelor pe teritoriul unei circumscriptii unice - Romania. Este foarte probabil insa ca temele legate de Uniunea Europeana sa ocupe un loc marginal, confruntarea electorala mutandu-se pe sistemele de vot uninominal, propuse de catre prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, al carui referendum se va desfasura in aceeasi zi cu alegerile.

Chiar si alterat de batalia politica interna, rezultatul euroscrutinului ar trebui sa ofere o imagine asupra ponderii reale a partidelor si sa trimita la Bruxelles o garnitura de 35 de parlamentari capabili sa inteleaga mersul Europei unite si sa reprezinte interesele romanesti. Cine vor fi acestia se poate anticipa pornind de ultimele sondaje - difuzarea altora, pe durata campaniei fiind interzisa de Parlament - si de la calculele pe care, mai mult sau mai putin realist, si le-a facut fiecare partid.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.