Permisivitatea in politica romaneasca este uriasa. Aceasta este generata de santaj, jocuri politice, negocieri fara scrupule si orgolii fara masura.

Timp de aproape 17 ani, in clasa politica a primat... compromisul. Astfel, a fost posibila aparitia unor politicieni “providentiali“ precum Gigi Becali sau “citadele” sfidatoare ale tupeului, in persoana liderilor UDMR. Fie ca a fost vorba de Marko Bela, Attila Verestoy sau Gyorgy Frunda, cuvantul de ordine a fost unul singur: obraznicia. Este imposibil de conceput cum intr-o tara ce se viseaza europeana, dar ramane cel mult damboviteana, un reprezentant al Executivului, cu rang de vicepremier, pe numele sau Bela Marko si-a permis ca in cadrul unei sedinte comune de guvern romano-maghiare, organizata la Budapesta sa solicite autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc in limba... maghiara.

Multi s-au grabit in a-i acorda acestuia circumstante atenuante, pe motive ca, vezi Doamne!, toate declaratiile sunt eminamente... electorale. “Electorale“ au fost si obrazniciile liderilor Uniunii care cereau, nici mai mult nici mai putin decat folosirea limbii maghiare drept a doua limba oficiala a statului sau declaratia socanta a senatorului Gyorgy Frunda, potrivit careia acesta in calitatea sa de sef al delegatiei parlamentare a Romaniei la APCE, nu reprezinta Romania, ci... Ungaria. Mostrele tupeului au continuat si par a nu se mai opri in contextul in care majoritatea guvernelor post-decembriste au stat, cu mana intinsa la voturile parlamentarilor Uniunii. Abilitatea liderilor UDMR de a gasi lianturi, in special de natura economica, cu toti potentatii zilei, fie ei de la PSD, PNL sau PD, au dus la o racire evidenta a relatiilor dintre alesii si alegatorii UDMR.

Amenintati cu spectrul neintrarii in viitorul Parlament, reprezentantii Uniunii, si-au marit tonalitatea agresivitatii iredentiste, incepand sa vorbeasca, fara jena, in calitatea lor de parlamentari platiti de statul roman, de recastigarea de catre Ungaria a tarii pierdute la... 1918.

Cata permisivitate mai poti avea in calitatea ta de presedinte? De premier? De lider al unui partid politic? Cata vreme vor mai permite parlamentarii nostri ca galeata cu zoaie a jignirilor Uniunii sa mai fie rasturnata in capul unui popor demn? Cu toate acestea, UDMR continua sa se afle la guvernare. Sfidator. Continua sa creada ca ii este permis orice. Doar PRM si PSD, ultimul mult mai palid, au luat atitudine fata de declaratiile liderilor UDMR.

PRM cere ca Senatul sa ia atitudine

Liderul grupului senatorial al PRM, Gheorghe Funar, a solicitat ieri Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului ca, in urma declaratiilor facute weekendul trecut de mai multi lideri ai UDMR, Senatul sa adopte o hotarare „de condamnare a actiunilor antiromanesti si antieuropene” ale formatiunii conduse de Marko Bela. In petitia adresata Biroului Permanent al Senatului, Gheorghe Funar solicita totodata si sanctionarea senatorilor UDMR conform articolului 192 litera f din Regulament, cu „interzicerea de a participa la lucrarile Senatului pe o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice”. In fine, liderul senatorilor peremisti doreste ca Senatul sa adreseze o solicitare catre primul ministru si catre presedintele Romaniei, pentru a elimina UDMR din Guvern si din toate structurile statale din teritoriu, dar si sa oblige Guvernul Tariceanu ca, printr-o ordonanta de urgenta, sa modifice legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, „in sensul alinierii la legislatia europeana prin eliminarea participarii la alegeri a organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu in ambele Camere ale Parlamentului”.

De asemenea, liderii PRM au depus ieri dimineata la sediul Parchetului General o plangere penala impotriva liderului UDMR Marko Bela, pe care il acuza de savarsirea infractiunii de atentat impotriva ordinii constitutionale. „Presedintele UDMR a escaladat in mod nepermis tendintele sale iredentiste, ajungand in faza de instigare directa la actiuni pentru sfaramarea unitatii statului roman. Discursurile sale sunt edificatoare: este vorba, fara doar si poate, despre discursuri instigatoare si nu puteam sa nu reclamam o infractiune de acest gen, care se constituie totodata si intr-o jignire la adresa Romaniei”, a declarat pentru A.M.Press, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Potrivit articolului 166 indice 1 din Codul Penal, intreprinderea oricarei actiuni pentru schimbarea prin actiuni ilegale si prin violenta a ordinii constitutionale sau a caracterului national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. „Oricum, noi consideram ca pedeapsa pentru infractiunea pe care a comis-o Marko Bela este mult prea mica raportat la gravitatea faptelor savarsite”, a comentat Lucian Bolcas posibilitatea ca liderul UDMR sa fie condamnat penal.

In stilul caracteristic si ghidat dupa principiul “nici usturoi, n-am mancat nici gura nu-mi miroase!”, liderul UDMR a iesit ieri in cadrul unei conferinte de presa la atac fata de cei care si-au permis sa sustina ca discursul sau de la lansarea europarlamentarilor UDMR a fost unul extremist. Nici vorba., ne abureste distinsul lider al Uniunii, de asa ceva. “N-am spus altceva decat ceea ce am spus de multe ori legat de reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica. Imi pare rau ca unii nu observa ca aceasta propunere nu se refera doar la Tinutul Secuiesc, ci la toate zonele tarii”, a precizat Marko Bela. Bineinteles, ca domnia sa, a fost din nou boicotat de presa asta „vanduta” pe un pumn de arginti. Macar de ar fi negociat cu Budapesta. Asa poate ar fi inteles, ea, presa, ca adevarul poate deveni minciuna si viceversa...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.