Proiectul Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, facut public ieri de Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, are in vedere abilitarea Executivului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare in domeniile economiei si finantelor, muncii si protectiei sociale, sanatatii, turismului si sportului salarizarii, precum si in ceea ce priveste prorogarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Intrucat, potrivit art. 66 alin. (1) din Constitutie, a doua sesiune parlamentara ordinara a anului 2007 se incheie la sfarsitul lunii decembrie, Guvernul a elaborat proiectul de lege prin care, la propunerea ministerelor interesate, se solicita Parlamentului abilitarea pentru legiferare prin ordonante simple, pe perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a legii si inceputul primei sesiuni parlamentare a anului 2008.

In domeniul economiei si finantelor, Guvernul are in vedere modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, precum si luarea unor masuri privind aprobarea procedurii de restituire a taxei de autorizare aferente perioadei de nefunctionare a magazinelor care comercializeaza marfuri in regim duty free.