Cum toata lumea astepta ieri ca Traian Basescu sa anunte ca a semnat decretul privind organizarea referendumului, la atac inca de la primele ore a iesit insusi premierul Tariceanu. El a confirmat ca PNL pregateste o strategie de blocare a presedintelui.

Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesara prezenta la urne a peste 9 milioane de alegatori.
Referendumul lui Basescu si asumarea raspunderii lui Tariceanu merg in paralel. Daca trece asumarea, legea intra in vigoare, daca referendumul este validat, "alesii" nu sunt obligati de Constitutie sa respecte vointa populara. Pentru asta, trebuie o majoritate transparenta.

In opinia premierului tariceanu, organizarea unui referendum pentru votul uninominal ar reprezenta o alegere gresita. "Sunt doua lucruri diferite. Nu stiu daca trebuie sa ii dam posibilitatea presedintelui de a intra, oricum, in campanie electorala. Aceasta reprezinta, dupa parerea mea, o alegere gresita, pentru ca vom amesteca teme de dezbatere de politica interna cu teme europene", a spus Tariceanu. El a confirmat astfel zvonul potrivit caruia juristii PNL pregatesc o cale de a impiedica desfasurarea referendumului, pe modelul modificarii acestei legi de nenumarate ori in Parlament.

Tariceanu a spus ca sustine, impreuna cu Asociatia Pro Democratia, varianta unui proiect de vot uninominal depus in Parlament ce contine inclusiv semnaturile reprezentantilor PD. Premierul spera ca dupa ce vine in Parlament sa anunte asumarea raspunderii sa nu depuna nimeni motiune de cenzura in termen de trei zile si astfel proiectul comisiei sa fie considerat adoptat. El a si spus de altfel ca spera sa beneficieze "de cel mai larg sprijin posibil".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.