Comisia de relatii externe a Parlamentului European a dezbatut ieri cele aproape 50 de amendamente la raportul privind RomAnia, inaintat de socialistul francez Pierre Moscovici, urmind ca astazi sa-l voteze, a transmis corespondentul BBC la Bruxelles, Ana Maria Bota.

Printre amendamente, mai multe cer un rol sporit pentru Parlamentul European intr-o eventuala decizie privind aminarea aderarii RomAniei cu un an. Mai multi eurodeputati cer pe tonuri diferite, ca parlamentul sa aiba un cuvint de spus daca va fi nevoie ca aderarea Romaniei sa fie aminata.
Primul amendamentul, inaintat de ecologistul Joost Lagendijk si de socialistii Hanes Svoboda si Jan Marinus Wiersma, arata ca parlamentul isi da acordul pentru primirea Romaniei in Uniunea Europeana, cu conditia sa fie informat regulat privind aplicarea angajamentelor luate si sa fie asociat deplin la luare unei decizii privind posibila activare a clauzei de aminare.

Aceasta pare sa fie si formula preferata de raportorul Pierre Moscovici, pentru a asigura suficient sprijin pentru Romania printre eurodeputatii mai sceptici, considera jurnalista de la BBC. Amendamentul este reformulat in termeni mai duri de crestin-democratul Markus Ferber, care cere pe de alta parte si redeschiderea negocierilor la capitolul justitie si afaceri interne, ceea ce ar duce implicit la aminarea semnarii tratatului de aderare prevazuta luna viitoare. Potrivit jurnalistei BBC, acest amendament nu se bucura insa de sustinerea Comisiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.