Romania va trimite inca 400 de soldati in Afganistan, a anuntat ieri presedintia afgana, dupa vizita efectuata la Kabul de presedintele Romaniei, ceea ce ar ridica prezenta militara romaneasca pe acest teatru de operatiuni la peste 900 de militari. "Traian Basescu a anuntat ca un contingent suplimentar de 400 de soldati romani va fi trimis in Afganistan pentru a participa la securizarea tarii in perioada alegerilor parlamentare", se arata intr-un comunicat difuzat de presedintia de la Kabul la o zi dupa intrevederea lui Traian Basescu cu omologul sau afgan, Hamid Karzai. "Romania va deschide de asemenea in curand o ambasada la Kabul", se arata in comunicatul citat de AFP.

Armata romana are acum in Afganistan 420 de oameni in cadrul coalitiei multinationale conduse de SUA, 72 de soldati in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan (ISAF) si 46 de oameni in detasamentul de instructori ANA Training de la Kabul. Presedintia afgana nu a precizat in care dintre operatiuni se vor integra trupele romane. Soldatii romani sunt insarcinati in special cu misiuni de securitate la Kabul si la baza aeriana de la Bagram, aflata la nord de Kabul, precum si la Kandahar (sud), unde militanti ai fostului regim al talibanilor continua sa atace frecvent fortele straine. Potrivit Ministerului roman al Apararii, contingentul suplimentar de 400 oameni ar putea fi reprezentat de militarii Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" de la Craiova. Aceasta unitate este desemnata in prezent ca rezerva strategica a NATO. Din acest motiv, pentru trimiterea in Afganistan a Batalionului 26 Infanterie ar fi necesara o decizie a Aliantei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.