PRM se pregateste pentru europarlamentare.

Ca de fiecare data, peremistii au avertizat din nou asupra posibilitatilor de fraudare, ce trebuie evitate. In primul rand, formatiunea condusa de Vadim Tudor a propus desfiintarea listelor speciale, pentru a se opri fenomenul turismului electoral si al votului multiplu, acuzat de mai multe partide in 2004. Pe de alta parte, liderii PRM au avertizat asupra unui alt mijloc de fraudare: softul care centralizeaza rezultatele scrutinului. Peremistii au acuzat faptul ca acest soft nu a fost achizitionat conform legii, in urma unei licitatii corecte, ci prin atribuire directa. Senatorii PRM au sesizat, ieri, Curtea de Conturi, cerandu-i sa verifice modul in care Institutul National de Statistica a atribuit unei firme contractul pentru realizarea softului ce va fi folosit la europarlamentare. Acestia considera ca in acest fel se pregateste fraudarea scrutinului. Intr-o scrisoare deschisa semnata de liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, adresata presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, se arata ca Guvernul a incalcat art. 29, lit. 3, din Legea 373/2004, nealocand, in mod deliberat, Autoritatii Electorale Permanente fondurile necesare achizitionarii programului de calculator pentru alegeri, ajungandu-se astfel ca INS sa cumpere, “ilegal”, softul de la firma Net Consulting. “Pentru alegerea europarlamentarilor romani din 25 noiembrie, Institutul National de Statistica a incalcat Legea 373/2004 si a achizitionat, ilegal, asa-zisul program de calculator de la SC Net Consulting SRL Bucuresti, pentru suma de 230.000 euro, fara TVA”, se sustine in scrisoare.

Potrivit acesteia, INS a organizat, “ilegal”, o licitatie publica deschisa. “Caietul de sarcini a fost vandut cu 10 lei/bucata la 14 firme, iar la licitatia publica s-a prezentat numai SC Net Consulting SRL Bucuresti. Incalcandu-se prevederile legale, Comisia de licitatie de la Institutul National de Statistica a declarat-o castigatoare pe SC Net Consulting SRL Bucuresti” - se mai arata in scrisoarea parlamentarilor PRM. Acestia mai atrag atentia ca reprezentantul Ministerului Economiei si Finantelor, prezent la licitatie, a consemnat in raportul sau “ca nu s-au respectat prevederile legale si, ca urmare, incheierea unui contract intre Institutul National de Statistica si SC Net Consulting SRL Bucuresti este nula de drept”. Senatorii sustin, de asemenea, ca problemele legate de achizitionarea softului pentru euroscrutin se inscriu intr-un sir de presupuse ilegalitati, firma Net Consulting fiind contractata de INS si pentru alegerile generale de la sfarsitul anului 2004, precum si pentru Referendumul privind demiterea presedintelui, din luna mai. “La toate aceste alegeri, Guvernul Romaniei, in mod deliberat, nu a alocat Autoritatii Electorale Permanente fondurile necesare pentru aceste achizitii. Incalcandu-se flagrant Legea nr. 373/2004 si fara a avea niciun temei legal, Institutul National de Statistica a achizitionat, prin incredintare directa (in baza anumitor relatii), de la SC Net Consulting SRL Bucuresti programele de calculator care au fost folosite pentru fraudarea rezultatelor alegerilor”, se mai precizeaza in scrisoare.

In concluzie, PRM solicita presedintelui Curtii de Conturi sa dispuna “verificarea celor semnalate si imputarea sumelor risipite ilegal, din bani publici, pe asa-zise programe de calculator folosite pentru fraudarea alegerilor din perioada 2004-2007”. In alta ordine de idei, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca formatiunea sa va initia discutii cu toate partidele parlamentare pentru depunerea unei motiuni de cenzura in cazul in care Guvernul Tariceanu si-ar asuma raspunderea pentru introducerea votului uninominal. Totodata Bolcas a catalogat acest fapt ca fiind neconstitutional. “PRM va folosi toate armele luptei parlamentare pentru a impiedica acest derapaj constitutional, ajungand pana la posibilitatea de a discuta si cu alte partide politice, ca in cazul asumarii neconstitutionale a raspunderii Guvernului pe acest proiect de lege, sa se declanseze o motiune de cenzura”, a afirmat vicepresedintele PRM. Bolcas n-a exclus nici macar UDMR de la un posibil dialog. In opinia sa, votul uninominal ca atare, nici nu exista.

Bolcas a apreciat ca sunt “mai multe forme ale alegerii individuale a candidatilor. Astfel ca exista partide care sustin o anumita forma a alegerii individuale, dar nu sustin forma Pro Democratia, care promoveaza spaga parlamentara si cumpararea de locuri in Parlament”. Bolcas si-a exprimat convingerea ca si alte partide nemultumite de forma acutala a proiectului se vor alatura demersului PRM. El a acuzat Guvernul ca intra in jocul presedintelui Basescu, asumandu-si raspunderea pe uninominal. “Se face jocul presedintelui Basescu numai pentru a demonstra ca o asemenea problema poate fi rezolvata si de Guvern. Executivul nu poate rezolva aceasta problema, pentru ca legile electorale sunt in plin proces de dezbatere parlamentara, a precizat vicele PRM. “In conditiile in care sunt demarate procedurile parlamentare, asumarea raspunderii Guvernului apare din punct de vedere constitutional ca impunerea unei dictaturi a Guvernului, ca urmare a santajului prezidential”, a concluzionat Bolcas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.