PORTI DESCHISE - Fostul suveran, Mihai I, a fost felicitat la Palatul Elisabeta. Regele Mihai i-a primit ieri la Palatul Elisabeta pe toti cei care au vrut sa il felicite de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Fostul suveran a participat apoi, la Cotroceni, la un dejun oferit de presedintele Ion Iliescu, alaturi de cavalerii Ordinului "Mihai Viteazul".
Timp de doua ore, Regele Mihai si-a primit la Palatul Elisabeta musafirii. Aproximativ 300 de persoane au venit sa il felicite pe fostul suveran cu ocazia zilei Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Mai mult batrani, dar si tineri, i-au coplesit pe Regele Mihai I si pe regina Ana cu buchete de flori. Cadourile preferate au fost cartile: "Memoriile" lui Nicolae Titulescu, "Yalta si crucificarea Romaniei" a lui Nicolae Baciu si "Notitele zilnice din razboi" ale maresalului Alexandru Averescu, plus albume de fotografii cu familia regala, precum si o papusa imbracata in costum national.

Pentru musafiri intalnirea cu regele a fost impresionanta, dar nici gazda n-a fost scutita de emotii. Regele Mihai a spus ca pentru el a fost dintotdeauna o bucurie sa fie printre romani, iar sarbatorirea numelui sau a fost si ramane un bun prilej pentru acest lucru. "Romanii il iubesc pe Majestatea Sa, asa cum Majestatea Sa ii iubeste pe romani", a conchis reprezentanta Secretariatului Casei Regale, Constanta Iorga. De la Palatul Elisabeta au lipsit insa personalitatile culturale si politice, exceptie facand artistii plastici Sorin Ilfoveanu si Stefan Caltia, care au tinut sa-si prezinte personal omagiile.

DEJUN. Regele Mihai I si Regina Ana au participat apoi la un dejun oferit, la Cotroceni, de presedintele Ion Iliescu, in cinstea cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul". Seful statului a evocat al Doilea Razboi Mondial si meritele cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", ordin instituit de catre Regele Ferdinand la 26 septembrie 1916. El a spus ca intalnirea are loc in preajma alegerilor parlamentare si prezidentiale, care arata, in opinia sa, valabilitatea sistemului democratic romanesc. Seful statului a afirmat ca s-a facut insa "insuficient" pentru a le asigura veteranilor "batraneti linistite". El a adaugat ca exista inca probleme legate de improprietarirea cu terenuri agricole si cu terenuri pentru constructia de case.

"Ati trait mare parte din tragediile si suferintele abatute asupra veacului trecut. V-ati nascut si format in timpul Romaniei Mari si ati fost martori la drama dezmembrarii ei. La o varsta frageda tara v-a chemat sub drapel cerandu-va sa va faceti datoria pe campurile de lupta ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si dintre toti, dvs. v-ati facut-o cum nu se putea mai bine", le-a spus presedintele Ion Iliescu veteranilor de razboi Cavaleri ai Ordinului "Mihai Viteazul", pe care i-a invitat la Cotroceni la o masa "camaradereasca".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.