Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a iesit din nou la rampa cu o serie de declaratii despre situatia din partid si nu numai. Potrivit acestuia, dupa trei ani de opozitie, in PSD domneste un sentiment de nemultumire.

Ion Iliescu considera ca starea de spirit generala din randul social-democratilor este de insatisfactie “atat ca partid, cat si ca desfasurare a vietii politice, parlamentare”. Principala problema identificata de senatorul PSD este ca partidul “inca nu reuseste sa comunice cum trebuie, nu reuseste sa se prezinte ca o alternativa credibila”. El a afirmat ca unii membri PSD ii cer sa se implice mai mult in viata partidului, sa fie mai activ, insa Iliescu le transmite “incurajari”, subliniind ca “nu este in afara vietii politice”. Pe de alta parte, acesta l-a comparat pe actualul sef al statului cu “Voda”, explicand, cu aceasta ocazie, rezultatul foarte bun obtinut de Traian Basescu la referendum. “Sentimentul popular este sa nu te atingi de Voda. Din cei 40 la suta prezenti la vot, 70 la suta au votat sa il mentina pe Voda pe tron”, este de parere Iliescu. In ceea ce priveste actualul Executiv, presedintele de onoare al PSD a apreciat ca s-ar impune o remaniere guvernamentala, dupa ce ministrul Agriculturii a fost inlocuit. “Asta este la judecata premierului si a celor doua partide care formeaza aceasta coalitie guvernamentala. Cred ca s-ar impune o remaniere”, a spus Ion Iliescu. El crede ca scandalul declansat de fostul ministru al Agriculturii a “zguduit viata politica, statutul si autoritatea guvernului” , fiind convins ca pana la urma, premierul Tariceanu va recurge la o remaniere guvernamentala.

Lui Geoana i-a mai ramas... ironia

Liderul PSD Mircea Geoana a ajuns la concluzia ca PD si PLD, impreuna, nu pot fi comparate decat cu un personaj de desene animate care “isi umfla muschii in mod demagogic”. Asta, dupa ce a batut drum pe la PD si Traian Basescu, ca sa procopseasca PSD cu binecuvantarea unor ministere. Acum, brusc, Geoana incearca sa atace, intr-o nota ironico-infantila. “Cred ca acesti oameni glumesc. Ei nu-si dau seama ca reprezinta doua partide de talie mica si mijlocie, care impreuna nici macar nu au numarul necesar de semnaturi pentru a depune o motiune de cenzura in Parlament”, a spus liderul PSD, uitand probabil ca membrii PLD sunt considerati in Parlament, conform regulamentului, parlamentari independenti si in acest caz exista controverse, daca au sau nu dreptul sa initieze motiune de cenzura. Ce-i drept, mai greu cu regulamentul. Politica formei fara fond, celebrata de puterea portocalie, s-a generalizat. “Cand aud cum isi umfla muschii domnul Stolojan si domnul Boc, spunand ca dupa alegerile de la 25 noiembrie vor initia o motiune de cenzura, mi se pare pur si simplu neserios”, a spus presedintele social-democrat. Tot intr-o exprimare plastica, acesta a comparat cele doua partide cu Popeye Marinarul care “isi umfla muschii in conditiile in care spanacul a fost deja varsat pe jos”. In opinia sa, PD si PLD nu vor fi in stare sa depuna o motiune de cenzura, fiind doar o alta forma de manifestare a demagogiei care le-a consacrat. Pe de alta parte, Geoana a reiterat ca actualul Guvern trebuie sa plece, dar acum ramane inca o necunoscuta... Sau poate, nu! Solutia avansata de liderul social-democrat pentru caderea Executivului a fost “prin dezintegrare.”

In alta ordine de idei, social-democratii ar putea vota bugetul de stat pe 2008, cu conditia acceptarii de catre Guvern a unor amendamente ale PSD, care sa fie adoptate in Parlament. “Vom introduce amendamente conform viziunii noastre social-democrate, importante pentru noi si pentru populatia Romaniei. Temele vor fi legate de TVA diferentiat, de devansarea platii pensiilor marite la 1 noiembrie, subventii pentru agricultori, cresterea salariilor profesorilor cu pana la 50%, alocatii pentru tinerele mame, burse mai mari pentru elevi etc.”, a precizat liderul PSD. Potrivit acestuia, in conditiile in care amendamentele PSD vor fi acceptate in Parlament, iar filosofia bugetului va fi modificata, practic devine un buget social-democrat si implicit partidul il va vota.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.