Presedintele Traian Basescu a cerut, ieri, Parlamentului sa ii trimita spre promulgare, legea privind votul uninominal pana pe 22 octombrie - adoptata de Legislativ sau prin asumarea raspunderii de catre Guvern, in caz contrar urmand sa emita decretul pentru organizarea referendumului.

Seful statului a adresat astazi, o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema, informeaza NewsIn.

Basescu subliniaza, in documentul citat, ca "aceasta lege poate fi aprobata de Parlament in procedura obisnuita sau poate fi adoptata ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului".

Presedintele adauga ca emiterea unei ordonante de urgenta pe aceasta tema nu este suficienta.
"Atrag atentia ca emiterea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta pe tema schimbarii modului de scrutin nu poate fi o solutie satisfacatoare. Domeniul electoral este prea important pentru a fi reglementat prin ordonante ale Guvernului, iar o asemenea ordonanta ar fi vulnerabila prin posibilitatea respingerii ei de catre Parlament", afirma seful statului.

"In situatia in care nu voi primi legea la promulgare pana la data de 22 octombrie 2007, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie", avertizeaza presedintele. "Sper, domnule presedinte, sa gasim impreuna o solutie care sa corespunda asteptarii publice de reformare a clasei politice", spune Traian Basescu in incheierea scrisorii in care evoca cererile sale repetate adresate Parlamentului pentru adoptarea cat mai rapida a uninominalului.

Astfel, Parlamentul mai are doar o saptamana pentru a adopta un proiect de lege care nu a reusit inca sa ajunga nici in dezbaterea Senatului, dezbaterile din Comisia privind Codul Electoral trenand, din cauza lipsei de mobilizare in special a PSD si PRM.

Informatii vehiculate in mediile politice au facut, totodata, referire la intentia PNL de a emite o ordonanta de urgenta prin care uninominalul sa fie introdus incepand cu 2012, in conditiile in care Traian Basescu a avertizat ca va convoca referendum in aceeasi zi cu alegerile pentru PE daca Parlamentul nu adopta legea cu 30 de zile inaintea datei scrutinului.

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament si contestat de PD la CCR, daca seful statului declanseaza referendum in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.