Liberal-democratii lui Theodor Stolojan nu ar depasi, la alegerile pentru Parlamentul European de la 25 noiembrie, pragul electoral de cinci la suta, releva un studiu sociologic de uz intern al PLD. Potrivit cercetarii, formatiunea desprinsa din PNL nu a reusit sa se individualizeze in perceptia publicului, ea fiind vazuta ca un hibrid intre liberali si PD, cu o doctrina slab structurata.

O problema majora a liberal-democratilor este faptul ca se adreseaza aceluiasi electorat ca si PD, partidul lui Traian Basescu. Conform studiului amintit, 83 la suta din votantii PLD s-ar indrepta catre pedisti in cazul in care ar putea opta pentru doua partide. Aceasta este si una dintre cauzele scaderii in sondaje a formatiunii lui Stolojan (de la aproximativ 15 procente inainte de fondare, la 6-7 la suta dupa referendumul din mai si la circa patru procente in septembrie 2007). Electoratul are inca dificultati in pozitionarea exacta a PLD in ceea ce priveste ideologia, liberal-de­mo­cratii fiind perceputi ca apropiati de atat de PNL - intrucat membrii fondatori au un background liberal -, cat si de PD.

Stolojan, locomotiva partidului

Theodor Stolojan poate contribui semnificativ la o pondere electorala mai mare la alegerile europarlamentare, este una dintre concluziile studiului.