Fostul primar general al Capitalei, Viorel Lis, a fost ieri audiat de procurorii PNA, in legatura cu mita pe care mai multi demnitari romani ar fi primit-o de la reprezentantul firmei suedeze care a negociat stingerea datoriei Romaniei catre Suedia, Peter Fallenius. Dupa doua ore de audiere, Viorel Lis a iesit din cladirea PNA si a declarat presei ca nu are nici o legatura cu acuzatiile lansate de Peter Fallenius si ca "totul este o facatura". El a aratat ca a fost intrebat de anchetatori daca stie detalii despre negocierea stingerii datoriei interbelice a Romaniei catre Suedia. In perioada 1997 - 1998, Primaria Capitalei discuta un contract de concesiune cu firmele ABB si AMOCO, pentru constructia unor termocentrale nepoluante, dar contractul nu s-a derulat, deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a aprobat concesionarea terenului. Mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali romani - 520.000 de euro - ar fi constat in plata unor sejururi in strainatate si achizitionarea unor obiecte, in cursul anului 1998.

Peter Fallenius este judecat in Suedia sub acuzatia de delapidare, declaratiile facute instantei din Stockholm fiind apreciate de anchetatorii suedezi ca o incercare disperata de a scapa de raspunderea penala. Avand in vedere gravele acuzatii lansate la adresa unor inalti oficiali romani - dintre care doar unul a fost nominalizat, respectiv Viorel Lis - PNA a demarat o ancheta, efectuand acte premergatoare "in rem". Procurorii PNA au solicitat autoritatilor suedeze constituirea unei comisii rogatorii de ancheta, urmand ca, in cazul in care aceasta cerere va fi aprobata, doi procurori romani sa plece in Suedia pentru a participa la audierea cetateanului suedez Peter Fallenius. Pana in prezent, la PNA nu a mai fost citata vreo alta persoana pentru a fi audiata.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.