Domnule Bolcas, motiunea PSD a picat, PRM s-a abtinut de la vot si au existat “tradari” de la PSD si PD. Cum va explicati acest rezultat? Este relegitimat Guvernul Tariceanu prin respingerea motiunii?

Rezultatul era previzibil, prin lipsa de finalitate a motiunii. Ea nu propunea o alternativa social-democrata la actuala guvernare, ci dupa cum a clarificat domnul Traian Basescu, era doar un instrument destinat presedintelui pentru a numi un alt guvern de dreapta. Este normal ca in aceste conditii motiunea sa cada. PRM s-a abtinut, pentru ca nu poate sa-si exprime acum suportul pentru un guvern pe care nu l-a votat si care si-a dezvaluit slabiciunile pe parcursul exercitarii mandatului. In ceea ce priveste legitimitatea guvernului Tariceanu, se pronunta foarte multi oameni care nu au cunostinte in materie de constitutionalitate si de politica institutionala. Un guvern minoritar este un guvern care nu are sprijinul majoritatii parlamentare. Solicitarea de catre domnul Basescu a unui sprijin transparent a Guvernului in Parlament este absurda, pentru ca in aceste conditii, guvernul n-ar mai fi minoritar.

Acest Guvern se legitimeaza in primul rand prin posibilitatea ca Parlamentul sa dea votul unui executiv care nu detine majoritatea. Este vorba despre o legitimare constitutionala, ceea ce nu inseamna ca Guvernul ar deveni mai bun sau mai eficient. Partidul Romania Mare nu a dat acest vot. Noi am avut de ales intre doua rele: a da guvernarea Romaniei pe mana presedintelui Traian Basescu - asa cum dorea motiunea PSD, pentru ca aceasta a fost finalitatea sa reala, ca sa se concentreze intreaga putere in mana unui om care nu numai ca are atributiile presedintelui Romaniei, dar va avea si propriul sa guvern si va controla Parlamentul - si mentinerea unui cadru democratic, pe care evident ca l-am preferat. Am ales raul cel mai mic, cu toate ca nu uitam slabiciunile guvernului Tariceanu.

Imediat dupa motiune a intrat pe agenda politica dezbaterea bugetului pe 2008. PSD, PD si PLD deja ameninta ca vor respinge proiectul. Cum va vota PRM in privinta bugetului pentru 2008?

Aici este o problema de principiu. Partidul Romania Mare a fost si este, la aceasta ora, un partid de opozitie. Este singurul partid care nu a votat investitura guvernului Tariceanu I si II. Cum sa ne pronuntam acum, cum vom vota un buget a carui schita nici n-am vazut-o? Excludem jocurile politicianiste si obstructionarile facute de dragul obstructionarii, asa cum propun PSD si PD. Noi vrem sa vedem despre ce este vorba in acest proiect de buget, vrem sa participam la dezbaterea amendamentelor si in functie de acestea sa adoptam o pozitie finala.

Legat de controversata modificare a legii raspunderii ministeriale, credeti ca presedintele este in masura sa aprobe trimiterea in judecata a unor ministri, chiar fara avizul comisiei de la Cotroceni, care a fost desfiintata?

Nu, aceasta este o aiureala neconstitutionala, formulata de seralistii de la Drept, printre care si Emil Boc. Normele constitutionale nu sunt decat rareori de directa aplicare. Ele se aplica prin intermediul unor legi. Ori, sesizarea fara o procedura, care e fixata de lege, nu e admisibila. Comisia de la Cotroceni, in varianta initiala a unei legi destul de slabe a raspunderii ministeriale, adoptate in ultimele luni de existenta a CDR, trebuia sa dea un aviz consultativ si era compusa dintr-un reprezentant numit de catre presedinte, unul de catre ministrul de interne si de alte institutii ale executivului. Ori o asemenea comisie nu poate sa fie impartiala. In aceste conditii s-au facut doua lucruri bune prin aceasta ordonanta: pe de o parte, comisia va fi alcatuita din judecatori numiti de CSM, ceea ce garanteaza impartialitatea si independenta, prin statutul lor. Pe de alta parte, pozitia presedintelui fata de avizul consultativ al comisiei trebuie sa fie motivat si facut public. Noi vom depune un amendament astfel incat si avizul comisiei sa fie facut public.