PSD e ca un butoi cu pulbere. O mare explozie a fost dezamorsata vineri si simbata, la Brasov, cu ocazia unei sedinte a conducerii largite a partidului. Multa lume venise pregatita sa dea de pamint cu Ion Iliescu pentru refuzul sau de a vota motiunea de cenzura. Cuvintul „excludere“ era pe buzele tuturor. Se vorbea si de congres, de spargerea partidului, de aparitia unui nou partid.

Vineri seara, lucrurile stateau in felul urmator: liderii actuali ai PSD, mai putin Ion Iliescu, s-au strins pentru o sedinta de taina la Poiana Brasov, in hotelul Miorita, inca nedeschis publicului. S-au spus lucruri grele acolo. Mai multi lideri PSD, printre care Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Dan Nica, ar fi amenintat - spun sursele noastre - cu demisia in cazul in care Ion Iliescu nu este sanctionat. Mai mult, Liviu Dragnea a amenintat si cu renuntarea la sefia echipei de campanie electorala a PSD, afirmatii pe care le-a reluat ulterior intr-o intilnire cu ziaristii, la care a participat si Viorel Hrebenciuc.

Pe de alta parte, la Brasov veneau semnale cum ca presedintele fondator al PSD nu va sta cu miinile in sin in cazul unei sanctionari. Pe diferite canale ajungeau astfel informatii potrivit carora Ion Iliescu e pregatit sa formeze un nou partid. „Ce trebuia sa fac in 2005 voi face acum“, i-ar fi spus Ion Iliescu lui Adrian Nastase, potrivit unor surse din apropierea celor doi. Iliescu se refera la mai vechiul sau proiect al Polului Social, menit sa devina un nou partid.

Cel care a inclinat in mod decisiv balanta a fost Marian Vanghelie, care adusese la Brasov, pe banii sai, circa 700 de pesedisti pentru un training electoral ce s-a desfasurat paralel. Cei 700 au fost folositi ca argument convingator pentru Mircea Geoana si fidelii lui sa nu ia vreo decizie impotriva lui Iliescu. „Daca aveau curajul sa-l sanctioneze pe Ion Iliescu, ii aduceam 700 de oameni in sala. Nu se poate sa-l excluzi pe presedintele fondator. Sa-i excluda pe cei din jurul lui“, ne-a declarat un lider PSD din apropierea lui Vanghelie.