Romanii nu prea agreeaza alegerile anticipate, iar Alianta D.A. scade in optiunile de vot ale electoratului, ca si increderea ca Tariceanu si compania pot gestiona treburile tarii mai bine decat predecesorii pesedisti. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie reprezentativ la nivel national, realizat de CURS, in perioada 21-26 martie, pe un esantion de 1.100 de subiecti, cu o marja de eroare de plus/minus 3 la suta.

"Portocaliii", mai reticenti decat "albastrii" in chestiunea alegerilor inainte de termen

Potrivit sondajului, 59 la suta dintre alegatori nu sunt de acord cu organizarea de alegeri parlamentare inaintea termenului legal (anul 2008), in vreme ce doar 41 de procente impartasesc viziunea presedintelui Traian Basescu, conform careia anticipatele ar trebui sa aiba loc in acest an. Interesant este faptul ca votantii PSD si D.A. au pareri apropiate, ba chiar sunt ceva mai multi "albastri" doritori de anticipate, decat "portocaliii" - 50 %, fata de 48%. Conform CURS, doar 33 la suta din electorat pare sa priceapa ca anticipatele inseamna alegeri inainte de termen, in timp ce 42 de procente nu stiu sau nu raspund.

Majoritatea cetatenilor vor inapoi trupele din Irak

Autorii sondajului au supus atentiei respondentilor alte trei teme importante: prezenta militarilor romani in Irak, trecerea la leul greu si afacerea autocarelor cu romani, intoarse de la granita spaniola.
55 la suta dintre cetateni dezaproba particparea soldatilor nostri la razboiul declansat de americani, doar 36 de procente sunt de acord, iar 9 la suta refuza sa-si dea cu parerea. Leul greu este calificat drept o masura buna de 62 de procente dintre subiectii CURS, 23 la suta opinand contrar. Decizia autoritatilor spaniole de a-i expulza pe romanii din autocare a fost apreciata ca justificata de 47 % dintre conationalii expulzatilor si nejustificata de numai 40 de procente.

Increderea in Guvern - in continua scadere

Increderea in Cabinetul Tariceanu se prabuseste. In lunile ianuarie-februarie, barometrele de opinie realizate de alte institute de cercetari sociologice atestau ca peste o jumatate dintre romani sunt de parere ca noul guvern conduce tara mai bine decat echipa PSD. Sondajul CURS spune ca, la sfarsit de martie, doar 37 la suta dintre alegatori mai cred acest lucru, in timp ce 29 de procente afirma ca Tariceanu se descurca la fel ca Nastase, iar 23 la suta, ca treaba merge mai rau. Cele mai importante prioritati fixate de electorat, spre rezolvare, Palatului Victoria sunt eradicarea coruptiei (21 la suta), nivelul de trai si problema locurilor de munca (19 la suta).

Alianta D.A., cu 18 procente in fata PSD

Pentru prima data dupa alegerile din noiembrie-decembrie trecute, Alianta D.A. PNL-PD inregistreaza, intr-un sondaj de opinie, un scor de sub 50 de puncte. Astfel, fata de 50-60 % din intentiile de vot, cat aduna in primele doua luni ale anului, tandemul liberal apare, in sondajul CURS, cu doar 48 la suta. Pesedistii inregistreaza o tendinta crescatoare, atingand pragul de 30 la suta (de la aproximativ 20 de procente, acum o luna-doua), iar PRM - rebotezat PPRM - ramane pe locul trei, cu opt procente. UDMR ramane in zona pragului electoral de 5 la suta, in timp PUR pare sa conteze din nou, triplandu-si scorul, de la unu la trei la suta. Marea tema politico-doctrinara a ultimelor doua luni - infiintarea unei formatiuni populare - ii lasa reci pe romani. Doar 22 la suta dintre respondentii la chestionarul CURS si-au manifestat interesul pentru aceasta chestiune, restul fiind complet sau partial dezinteresati.

Altfel, alegatorii nu plang dupa C.V. Tudor, retras strategic in functia de presedinte onorific al PPRM. 55 la suta dintre intervievati cred ca "tribunul" a facut bine iesind din prim-planul scenei politice, doar 14 procente spun ca a facut rau, restul, pana la suta la suta, refuzand sa se pronunte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.