Echipat soldateste, cu suvita bine ascunsa in chipiu, Traian Basescu a facut, duminica si luni, doua vizite-fulger in Irak si Afganistan.

Deplasarile au fost tinute in mare secret pana ieri dupa-amiaza, cand pe site-ul agentiei kuwaitiene de stiri "Kuna" au aparut informatii privind prezenta sefului statului roman in zona. Presedintele s-a intalnit cu militarii romani care participa la misiuni in cele doua tari. Le-a oferit cadouri personalizate si a ciocnit oua rosii, spunand "Hristos a inviat!" departe de casa.

TOP SECRET

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, duminica, dupa sosirea pe aeroportul din Tallil, imbarcati in trei elicoptere de lupta ale Coalitiei, Traian Basescu, impreuna cu delegatia (seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, consilierul de stat, Constantin Degeratu, si de seful Directiei de Informatii Militare din MApN, Sergiu Medar), s-au deplasat la Ad Diwanyah, in Irak. Aici s-au intalnit cu militarii detasamentului de geniu si de informatii care actioneaza in cadrul Diviziei Multinationale Centru Sud condusa de Polonia.

"Vreau sa va multumesc pentru ceea ce faceti in Irak", le-a spus presedintele militarilor romani. A urmat masa de pranz. S-au ciocnit oua rosii, fiindca pentru unii militari romani este Pastele. Basescu a daruit apoi fiecaruia un briceag pe care se afla inscrisul "Irak 2005" si "Oferit de presedintele Romaniei", precum si insigna de participant la misiunea din teatrul de operatiuni din Irak. Dupa acest moment, presedintele a plecat catre campul Mittica, unde se afla dislocati militarii Batalionului 2 "Calugareni" si ai companiei de Politie Militara.

RAMANEM PE FRONT

La intalnirea de la Ad Diwanyah, presedintele Basescu a precizat ca "Romania nu are o politica de reducere a efectivelor militare si se va mentine in limitele tipului de misiuni la care s-a angajat pana acum, respectiv de reconstructie si stabilizare in Irak", se arata in comunicatul prezidential. Insa vointa lui Basescu nu prea corespunde cu cea a poporului. Ironia face ca, tot ieri, CURS a dat publicitatii un sondaj de opinie care arata ca majoritatea populatiei Romaniei nu este de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Amintindu-li-se ca, de aproape doi ani, in Irak exista si militari romani, alaturi de militari din alte forte armate, "avand misiunea de a lupta impotriva fortelor teroriste si construirea democratiei", 55% dintre cei chestionati au negat cu fermitate ideea ca tara noastra ar trebui sa participe cu efective militare in aceasta zona de conflict

MEDALII

Desaga presedintelui a fost plina si de decoratii. In cadrul unor scurte ceremonii, Traian Basescu i-a decorat pe urmatorii: lt. col. Ion Voicu si Sorin Ganea cu cea mai inalta distinctie militara, Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Comandor, cu insemne de razboi, pe maiorul Cornel Tudorache "Virtutea Militara" in grad de Ofiter cu insemne de razboi, pe plutonierul adjutant Florentin Cojocariu Medalia "Barbatie si Credinta" clasa I, cu insemne de razboi. Au mai fost decorati cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Ofiter capitanul Gabriel Galan, iar locotenentii Alexandru Calin si Mihai Manea cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Cavaler, cu insemne de razboi..


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.