Presedintele grupului Popular din Parlamentul European indeamna PD, UDMR si PNT-CD sa colaboreze si in Romania asa cum o fac la Bruxelles

Joseph Daul , presedintele grupului PPE din Parlamentul European, care astazi se va afla in Romania, pentru a participa la un seminar organizat la Timisoara, a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA.

Recent, Wilfrid Martens, presedintele PPE, si predecesorul dvs in aceasta functie, Hans Gert Pottering, imi vorbeau despre speranta lor de a vedea ca miscarea de dreapta din Romania sa se reuneasca si sa participe pe liste comune pentru alegerile europene. Ori asta este departe sa se intample in Romania, unde partidele din grupul PPE se situeaza pe pozitii nu numai diferite, ba chiar adverse. Care este viziunea dvs asupra situatiei?

Democratia este un joc care se invata dar, totusi, este cel mai bun lucru posibil. Vorbind acum despre situatia la nivelul partidelor, nu un presedinte francez al grupului PPE trebuie sa spuna ce trebuie facut si, mai ales, cat timp trebuie pentru asta. Cred ca democratia, fie in Romania, fie in alte tari, cere o anumita perioada de adaptare si invatare. Este un lucru pe care l-am trait si in Franta. Dupa aceasta perioada, dupa ce ai inregistrat si esecuri, vezi ca si partidele de dreapta romanesti si-au trasat deja marilor prioritati asupra carora se poate formula un acord, asta mai ales dupa perioada alegerilor. Romania trebuie sa actioneze in acest sens si trebuie sa se ajunga la momentul in care dreapta sa decida sa se uneasca in jurul unor obiective prioritare, cele la nivel national dar si la nivel european. Nu pretind ca pot face ca dreapta romaneasca sa se reuneasca intr-o formula coerenta, dar ce pot sa va spun este ca, la Bruxelles, atunci cand vorbim despre marile teme, energie, mediu, lupta impotriva terorismului, atunci grupul romanesc vorbeste pe aceeasi voce si conlucreaza in aceeasi directie. Dar sunt si eu un om politic, am fost primarul unei comune si stiu ca atunci cand e vorba despre batalia politica pe plan national, vorbim adesea despre alte lucruri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.