Primul ministru Calin Popescu Tariceanu are o viziune opusa semnatarilor motiunii asupra rezultatelor Cabinetului pe care-l conduce.

De la tribuna Parlamentului premierul s-a declarat mandru de realizarile actualei guvernari si i-a indemnat pe parlamentari sa renunte la politica intrigilor marunte si a interesului personal si sa puna mai presus de aceasta interesele Romaniei si ale romanilor. “Vin, astazi, in fata dumneavoastra, mandru de realizarile acestei guvernari, mandru de activitatea fiecarui membru al Guvernului, dar, mai ales, mandru de sansa pe care Romania o are pentru a se afirma in viitor, in Uniunea Europeana”, a afirmat prim-ministru. In discursul sau, Tariceanu a insistat asupra faptului ca strategia post-aderare a Guvernului este cheia dezvoltarii viitoare a tarii, prin cresterea competitivitatii economice, reformarea sistemului de educatie, dezvoltarea unei piete regionale de energie, prin clarificarea problemelor proprietatii private si prin continuarea privatizarilor.

Seful Executivului a sustinut ca tinerii de azi au un viitor in tara, iar planul Guvernului este si mai indraznet, urmarind ca Romania sa poata deveni atractiva pentru studentii din strainatate. Potrivit premierului, deschiderea pietei romanesti si intrarea pe piata europeana reprezinta o oportunitate pentru fermierii sau producatorii romani. Romanii, a aratat Tariceanu, sunt oameni muncitori, iar produsele romanesti vor face fata fara probleme competitiei europene. In acest scop, premierul a amintit ca Guvernul a micsorat taxele si a investit in mediul rural. Totodata, a adaugat primul ministru, s-au pus in aplicare si masuri sociale de reducere a saraciei. “Romanii au de ce sa fie mandri si increzatori in viitorul Romaniei! Romanii sunt acum cetateni de prima mana ai Uniunii Europene. Trebuie sa fim constienti ca nu suntem singurii actori de pe aceasta piata. Si celelalte state europene concureaza pe aceeasi piata cu noi. De aceea, trebuie sa investim si sa ne concentram toate resursele pentru a progresa in Europa”, a subliniat seful Executivului. Insa, daca disputele politice interne vor continua, Romania va stagna, a atras el atentia parlamentarilor. Premierul a amintit de faptul ca inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, Romania trebuie sa arate Europei ca este capabila sa mentina un climat politic stabil si o clasa politica concentrata asupra viitorului, si nu trecutului. “Trebuie sa lucram impreuna, ca o natiune, nu unul impotriva altuia. Numai in acest mod ne vom face auziti la Bruxelles si la Strasbourg”, a pledat Tariceanu, indemnandu-i pe parlamentari sa-si schimbe modul de a face politica.

“Acesta este o zi importanta in istoria tinerei noastre democratii. Astazi, aveti oportunitatea de a renunta definitiv la 'vechiul mod' de a face politica, de a renunta la politica interesului personal, la politica intrigilor marunte. Aveti oportunitatea de deschide usa catre un nou mod de a face politica: pentru binele Romaniei si al romanilor!”, a subliniat premierul. In fata plenului, primul ministru s-a angajat sa lanseze negocieri pentru aprobarea bugetului pe 2008 si pentru majorarea pensiilor inca de anul acesta, in cazul in care motiunea nu va trece. “Pentru a arata o data in plus, daca este nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii', a promis Tariceanu. In finalul discursului sau, premierul a mai apreciat ca diversitatea opiniilor si libertatea de a critica sunt benefice pentru progresul democratiei romanesti, recomandand parlamentarilor sa respinga motiunea la adresa cabinetului sau. In timpul discursului premierului, social-democratii Victor Ponta si Viorel Hrebenciuc aveau alte treburi: primul se intretinea cu ziaristii pe holuri, iar cel de-al doilea cauta ceva pe la bufet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.