Presedintele Traian Basescu a prezentat in ultimele doua zile variantele de guvern pe care ar putea sa le sustina in conditiile in care Guvernul Calin Popescu Tariceanu ar cadea in urma votarii in Parlament a motiunii de cenzura inaintate de PSD.

Joi seara, la un post de televiziune, seful statului a declarat ca ar incerca refacerea aliantei de centru-dreapta prin sustinerea unui Guvern PD-PNL-PLD. "S-au epuizat intelegerile Calin Popescu Tariceanu-Ion Iliescu-Viorel Hrebenciuc si se apeleaza la o intelegere Basescu-Geoana. Raspunsul
meu este: niciodata. Eu, daca va pica acest guvern, voi incerca sa refac dreapta, adica PNL, PD si PLD. Poate cu aceasta ocazie PNL si PLD isi reanalizeaza pozitiile unul fata de celalalt", a mai spus Traian Basescu. In schimb, ieri Basescu a venit cu mici nuante in urma reactiilor partidelor la varianta propusa de el, precizand ca ia in calcul si varianta unui guvern de uniune nationala, prin cooptarea PSD, alaturi de PNL, PD si PLD. Totodata, Basescu a mentionat ca, "existand o probabilitate mare ca motiunea de cenzura sa nu treaca", el nu va inceta sa-i ceara primului ministru ca prin negocieri cu toate partidele parlamentare sa realizeze o majoritate transparenta. "Nu se poate sa avem un guvern de 20% cand ar trebui sa avem un guvern de 50% plus unu", a precizat presedintele.

Daca motiunea trece, presedintele va propune formarea unui guvern in jurul formulei PD-PNL-PLD si un premier PD. In urma reactiilor de ieri, Basescu a anuntat ca ar putea accepta si varianta unui guvern de uniune nationala.

Presedintele a explicat in direct la TVR1 de ce nu crede ca era momentul depunerii unei motiuni: "Dupa parerea mea, nu era obligatoriu ca lucrurile sa fie transate prin motiune de cenzura. Se putea foarte bine concluziona aranjamentul care a functionat pana acum intre UDMR, PNL si PSD, cu sustinere tacita si de la PRM, sau primul ministru putea sa aiba initiativa, fara sa fie nevoie sa-i cada cabinetul prin motiune, sa rediscute, sa reanalizeze posibilitatea sa-si formeze majoritatea initiala." Motivul depunerii motiunii de cenzura de catre PSD se datoreaza, potrivit presedintelui, faptului ca PSD a reusit sa-si externalizeze puternicele conflicte interne dintre diferitele grupari si ca autoritatea lui Mircea Geoana a fost submi-nata de Ion Iliescu, cel care nu l-a lasat nici o clipa sa conduca partidul. Momentul depunerii motiunii a fost explicat de Basescu prin faptul ca acum "s-au epuizat intelegerile Calin Popescu Tariceanu - Ion Iliescu - Hrebenciuc si se apeleaza la o intelegere Basescu - Geoana. Raspunsul meu este unul singur: niciodata! Eu, daca va pica acest Guvern, voi incerca sa refac dreapta, adica PNL, PD si PLD. si poate cu ocazia asta PNL si PLD isi reanalizeaza pozitiile unul fata de celalalt. In jurul acestui nucleu se poate face un guvern transparent in Parlament". Basescu a spus ca el inca crede in aceasta varianta politica ce a fost "sparta artificial de slabiciunea domnului Tariceanu in relatia cu Hrebenciuc si fostul presedinte Iliescu".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.