Tonul oficialului european la finalul sedintei extraordinare de simbata a Cabinetului Tariceanu a fost favorabil proiectelor guvernului. Scheele a spus ca ambele strategii "vor fi planuri de implementare foarte realiste si cu resursele financiare si umane suficiente pentru a asigura o implementare corecta". Declaratia vine dupa ce in urma cu o saptamina Scheele s-a aratat favorabil proiectelor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Este pentru prima oara cind un oficial al Comisiei Europene (CE) exprima opinii favorabile fata de strategiile de reforma in Justitie elaborate de un guvern al Romaniei. Rapoartele de tara ale CE din 2003 si din 2004 au subliniat de fiecare data lipsa unor strategii concrete in acest domeniu, desi fostul Executiv a elaborat mai multe documente de acest fel.

Prima urgenta - reforma procuraturii

O propunere de ultima ora se refera la accesul direct al procurorilor PNA la toatele bazele de date, inclusiv la cele ale serviciilor de informatii. In felul acesta, afirma Monica Macovei, dispare moda scrisorilor si adreselor facute de procurori catre institutiile de la care acestia solicita informatii. "Asta va grabi anchetele si va duce la dosare mai bine sustinute cu probe. Evident ca la aceste anchete intra si coruptii din toate sectoarele, deci inclusiv din justitie", a declarat reprezentantul guvernului. In forma actuala, strategia mai include si masuri pentru clarificarea statutului procurorului, care trebuie sa fie independent atunci cind isi desfasoara anchetele, dar sa reprezinte Executivul, ca putere in stat, in procesul penal. In aceasta privinta, se vor crea mecanisme de masurare a eficientei parchetelor, astfel incit aceste institutii sa dea socoteala atunci cind au rezultate slabe. O alta propunere vizeaza aducerea PNA la acelasi nivel de autonomie cu Parchetul General. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.