PSD a depus ieri, la Parlament motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca au fost stranse semnaturile de sustinere a motiunii de cenzura si ca aceasta va fi depusa in jurul orelor 16.00.

Documentul, intitulat "1.000 de zile de haos - Sfarsitul guvernarii de dreapta", va fi depus la Senat si Camera, unde se va finaliza strangerea de semnaturi. Motiunea va fi dezbatuta si votata cel mai probabil peste o saptamana. Motiunea de cenzura pe care social-democratii urmeaza o depuna in parlament imparte clasa politica in doua. PSD, PD si PLD pe de-o parte si PNL, PC, UDMR si PRM de cealalta.

Pentru a trece in Parlament, documentul are nevoie de 232 de voturi. La Senat, PSD a adunat doar 32 de semnaturi din cele 43 necesare, in timp ce doar 75 deputati social democrati din 103 au semnat motiunea.

Daca acest lucru se va intampla problema cea mai complicata ramane gasirea unei solutii post-motiune. De altfel, liderul social-democrat, Mircea Geoana, a anuntat ca, in perioada urmatoare, formatiunea sa va initia in acest sens consultari cu partidele parlamentare.

Surse din PSD sustin ca in acest moment curentul majoritar de opinie in randul conducerii partidului este pentru ramanerea in opozitie dupa votul din Parlament, in conditiile in care sansele ca seful statului sa accepte un premier sau un guvern din care sa faca parte PSD sunt minime, comenteaza Antena3.

Traian Basescu a avut insa in cursul saptamanii trecute intalniri separate cu Mircea Geoana si cu liderii PD. Presedintele PSD a precizat insa ca nu a discutat cu Traian Basescu depre formarea unui Guvern PSD-PD si nici despre sustinerea unuia PD-PLD. De cealalt parte, democratii iau in considerare inclusiv intrarea la guvernare intr-un cabinet monocolor sau eventual alaturi de liberal democrati.

Liderul democrat, Emil Boc, a precizat ca singura optiune care nu intra in calculele democratilor este o guvernare PD-PSD. Ultima disputa politica referitoare la motiunea de cenzura este legata de procedura de vot. PD a anuntat ca va solicita ca votul sa nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca obligarea parlamentarilor sa voteze la vedere in cazul motiunii de cenzura este "un gest neregulamentar si neconstitutional". Olteanu a anuntat ca intr-o astfel de situatie va suspenda sedinta Parlamentului.

Secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu a declarat ca motiunea de cenzura a PSD urmeaza sa fie citita in plenul reunit al Parlamentului in ziua de joi, 27 septembrie, si sa fie dezbatuta saptamana viitoare, probabil luni sau marti, pe 1 sau 2 octombrie.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.