Anuntul privind depunerea motiunii si votul primit de sustinatorii acesteia in cadrul sedintei Comitetului Executiv National a deschis larg poarta scenariilor politice post-motiune. Nimeni nu mai stie cine este aliatul sau politic si cine adversarul.

Zvonuri, negocieri secrete, dezinformari... PSD nu crede in promisiunile democratilor si liberal - democratilor, Boc si ai lui sunt convinsi, cel putin in declaratiile oficiale, ca motiunea va trece, UDMR, PRM si PC sustin ca o eventuala cadere a Cabinetului Tariceanu ar duce la o criza politica prin preluarea “cartilor“ de catre presedintele Basescu...

PSD se indoieste de promisiunile PD si PLD

Reprezentantii PSD in Parlament nu afiseaza un optimism iesit din comun atunci cand sunt intrebati despre soarta motiunii de cenzura pe care formatiunea o va depune luni la Parlament. Aceasta desi, asa cum spune deputatul PSD Eugen Nicolicea, „din calcule”, social-democratii n-ar trebui sa-si faca prea multe griji. „In mod normal, cifrele spun ca PSD are impreuna cu PD si PLD cam patru procente peste jumatate din numarul parlamentarilor, deci suficient pentru ca motiunea sa treaca. Asadar daca PD si PLD se vor tine de cuvant si vor vota orice motiune de cenzura, Guvernul cade. Noi insa nu putem sa stim ce vor face ei. Ne bazam pe voturile noastre, pe ale lor nu avem cum”, a declarat Nicolicea pentru A.M.Press. La randul sau, vicepresedintele PSD Victor Ponta s-a aratat chiar mai rezervat decat colegul sau de partid, dand de inteles ca nu este sigur decat pe votul sau personal in favoarea motiunii. „Nu fac niciodata predictii, pentru ca nu sunt ghicitor. Stiu numai ce fac eu, si anume ca voi vota motiunea. Cat despre ceilalti, nu ma pot pronunta”, a spus Ponta.

PD, convins ca Tariceanu va pica

Vicepresedintele PD Cezar Preda a declarat ieri, pentru A.M.Press, ca in opinia sa motiunea de cenzura pe care social-democratii o vor depune luni la Parlament va conduce la indepartarea Cabinetului Tariceanu II de la putere. „Daca este sa spun raspicat ce cred, eu cred ca motiunea va fi votata. Spun acest lucru dupa ce am vazut ca PSD s-a decis in sfarsit sa depuna motiunea de cenzura. Avand in vedere ca PD si PLD o vor vota si tinand cont de aritmetica parlamentara, convingerea mea este, repet, ca Guvernul va cadea”, a spus Preda. Acesta a avertizat ca daca cele doua Camere nu vor adopta motiunea de cenzura, „lucururile vor ramane la fel de necontrolabile, ca in momentul de fata”.

PRM: “Motiunea nu va trece”

Vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas, crede ca motiunea de cenzura pe care PSD o va depune nu va fi adoptata de Parlament. Peremistul isi bazeaza crezul pe faptul ca, desi teoretic, PSD, PD si PLD ar avea un numar suficient de voturi pentru a trece motiunea, vor exista unii parlamentari din randul acestor partide care nu se vor supune indicatiilor venite de sus. „Pentru mine, Parlamentul nu este un numar, nu este o cantitate. Eu tin cont intotdeauna de calitate si cred in maturitatea politica a oamenilor din Parlament. De aceea, cred ca motiunea nu va trece. Oricum, o motiune care nu are nicio finalitate, care nu ofera nicio perspectiva realista asupra viitorului, nu poate sa treaca”, a apreciat vicepresedintele PRM.

UDMR crede ca va ramane la guvernare

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a precizat ca nu crede ca motiunea de cenzura initiata de PSD va trece de Parlament fiindca depinde prea mult de hazard. “Nu cred ca Guvernul Tariceanu va cadea in urma acestei motiuni de cenzura. Am facut un calcul simplu. Am vazut ca parlamentarii PD, PLD si PSD au cu vreo 23-25 de persoane mai mult decat 50 plus unu din totalul senatorilor si deputatilor, cat este nevoie ca motiunea sa treaca. Ei bine, sa ne gandim un pic cate se pot intampla in ziua votului - sunt europarlamentari care poate vor trebui sa plece de urgenta in strainatate, poate unii se imbolnavesc subit, si bineinteles, unii nu vor vota pentru. Este prea la limita ca sa treaca. Hazardul este prea mare”, a spus Marton Arpad. Liderul UDMR a tinut sa adauge ca se asteapta ca motiunea sa primeasca mai multe voturi “pentru” decat “impotriva”, desi, Marton Arpad a recunoscut ca nu l-ar surprinde nici varianta ca motiunea sa primeasca mai multe voturi “impotriva”.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.