Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, se teme ca amendamentele propuse de PSD si PRM la proiectul legii electorale privind introducerea votului uninominal vor bloca discutiile in comisie si vor intoarce toate negocierile la momentul la care se aflau la sfarsitul lunii august, cand, din cauza pozitiei “ostile”a unor membri social-democrati, s-au oprit discutiile, transmite corespondentul Rompres.
”Amendamentele propuse la proiectul de lege pe care partidele parlamentare, cu exceptia PRM, il convenisera, pot bloca discutiile la nivelul comisiei parlamentare si pot intarzia votarea legii in Parlament”, a declarat ieri, Cristian Parvulescu, la Cluj-Napoca. El a spus ca amendamentele PRM-ului sunt cele mai numeroase, dar ca mai spectaculoase sunt cele depuse de PSD, care propune, de fapt, o schimbare a sistemului electoral convenit cu sistemul german, mai exact, cu colegii pe lista si colegii uninominale. Acest lucru ar putea, in opinia lui Cristian Parvulescu, sa produca o intarziere a votarii legii pana in apropierea zilei de 25 octombrie, data la care seful statului a anuntat ca ar putea emite decretul de convocare a referendumului. ”Mi-e greu sa cred acum ca se va vota vreo lege in Senat si in Camera Deputatilor pana la sfarsitul lunii octombrie. Probabil ne asteapta referendumul, dar exista solutii si pentru impiedicarea acestuia. Banuiesc ca reprezentantii majoritatii antiprezidentiale, care este mai mare decat minoritatea guvernamentala, fie vor propune o ordonanta de urgenta, fie vor accepta asumarea raspunderii pe legea electorala”, a spus Cristian Parvulescu, care a subliniat ca pentru moment nu exista consens. Presedintele Pro Democratia a afirmat ca, cel mai probabil, unii reprezentanti ai PSD incearca, cu disperare, sa blocheze o schimbare electorala in Romania.

Lipsa de cvorum


Membrii Comisiei de elaborare a Codului electoral nu s-au putut reuni in sedinta, ieri, intrucat nu au avut cvorumul necesar, avand in vedere ca de la reuniune au lipsit toti cei cinci reprezentanti ai PSD.
”Este a doua incercare de convocare a comisiei pentru a discuta amendamentele si care a esuat din lipsa de cvorum. Faptul ca mai pierdem patru-cinci zile nu ar fi cel mai ingrijorator lucru. Ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca din partea PSD se incalca din nou intelegerea politica pe care am avut-o”, a declarat presedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu.El a amintit ca, in urma cu doua saptamani, comisia a aprobat proiectul Pro Democratia privind elaborarea unui nou Cod electoral.Acest proiect a fost trimis Senatului fara amendamente pentru a urma procedura parlamentara obisnuita.”Am constatat insa, astazi (miercuri - n.r.), ca amendamentele senatorilor PSD reprezinta o noua schimbare si incalcare a intelegerii, pentru ca acestea reprezinta un alt sistem electoral, o respingere a proiectului Pro Democratia”, a sustinut Voicu.El a spus ca amendamentele social-democratilor schimba radical punctul de vedere al acestui partid si incalca intelegerea politica stabilita in cadrul comisiei. ”Macar daca s-ar fi prezentat la lucrarile comisiei pentru a vedea daca acest punct de vedere ramane sau nu valabil”, a mai afirmat Mihai Voicu.Potrivit liderului liberal, PSD solicita practic o modificare de sistem electoral, propunand o varianta mixta, care sa contina si liste.”Am urmarit putin istoria proiectelor de lege electorale depuse de diferiti reprezentanti ai PSD. Exista cel putin 10 variante depuse pentru ca in acest mod sansele de a adopta una din ele sunt mici, pe de-o parte, iar pe de alta parte cei de la PSD vor putea sa spuna ca sustin legea electorala in conditiile in care aceste chichite procedurale reprezinta, de fapt, un blocaj”, a conchis Mihai Voicu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.