Mult discutata motiune de cenzura a PSD va fi depusa, in sfarsit, saptamana viitoare, cel mai probabil luni.

Decizia a fost luata intr-o sedinta a conducerii partidului, care a avut loc in noaptea de marti spre miercuri, si care a fost anuntata si votata in sedinta Comitetului Executiv National. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a admis ca, in cursul zilei de marti, a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu si ca social-democratii isi mentin decizia de a duce pana la capat demersul initiat la Bran. Mai mult, Geoana a calificat drept intoxicari de presa informatiile privind existenta unor negocieri cu liberalii si intrarea unor ministri PSD in Cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu.

El a reafirmat ca scopul motiunii de cenzura este acela de a lasa fara sprijin in Parlament un Guvern care s-a departat de problemele cetatenilor. Tot ieri, inaintea sedintei Comitetului Executiv National, liderii social-democrati Titus Corlatean, Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus si Victor Ponta au afirmat, la unison, ca PSD nu va intra la guvernare alaturi de Partidul Democrat. La inchiderea editiei, Comitetul Executiv votase pentru depunerea motiunii, cu o larga majoritate. Au existat doar doua abtineri: presedintele de onoare Ion Iliescu si liderul filialei Bistrita, Viorel Pupeza. Potrivit unor surse din partid, Basescu i-ar fi promis lui Geoana sprijin pentru inlocuirea Cabinetului Tariceanu.

In aceste zile, politica romaneasca este in fierbere. Un razboi de gherila, pana de curand tacit, se duce pe “viata si pe moarte” intre fortele politicii autohtone. Este un joc cu miza uriasa. Avem de-a face cu o dubla realitate - cea a aparentei si cea a esentei. Intoxicari, informatii venite pe surse, intelegeri, negocieri, presiuni din justitie, dezvaliuri din diverse zone de interese sunt cateva din armele cu care se duce aceasta infruntare pe toate fronturile. Cine va castiga... e greu de spus, pentru ca jocul e complex. Dar de rezultate va depinde cum va evolua in viitor politica romaneasca. Mult discutata motiune de cenzura promisa de social-democrati va fi depusa luni, dupa tergiversari care au lasat impresia ca demersul in cauza e o actiune de conjunctura, lipsita de o strategie coerenta, bine pusa la punct, care sa ia in calcul toate probabilitatile, efectele, variantele. Anuntul cu data la care va fi depus documentul a fost facut de liderul PSD Mircea Geoana marti noapte, dupa ce s-a intalnit cu o parte din vicepresedintii partidului, la un restaurant din Capitala si inainte ca forul care reuneste pe sefii de filiale, Comitetul Executiv National, sa se intruneasca si sa ia o decizie.

Mai mult, Geoana a afirmat ca a avut o intrevedere cu seful statului, in care a discutat despre situatia politica din tara, negand ca ar fi fost vorba despre negocieri, ceea ce e greu de crezut. “Am avut doar o discutie, in calitate de lider al PSD, cu presedintele Traian Basescu, discutie in care a fost abordata situatia politica actuala”, a declarat presedinetele social-democrat. Intalnirea a fost confirmata si de presedintele Traian Basescu, care a recunoscut ca l-a primit pe liderul PSD, dar a mers pe aceeasi informare oficiala, total neplauzibila, potrivit careia dialogul pe care l-a purtat cu Mircea Geoana a facut parte din seria “intalnirilor firesti” pe care le are un sef de stat. Ceea ce e tocmai nefiresc la Traian Basescu, care nu se poate lauda ca a incurajat discutiile constructive cu actorii de pe scena politica, exceptie facand partidul obedient presedintelui, PD.

Si mai mult, este binecunoscuta aversiunea sa pentru social-democrati. De asemenea, seful statului a precizat ca, din partea sa, “sprijin are doar Romania”, referindu-se la faptul ca unele surse au afirmat ca presedintele Basescu i-ar fi promis sprijin liderului PSD, in cadrul intalnirii de marti seara. Pe de alta parte, Mircea Geoana a negat si informatiile potrivit carora liderii PSD ar fi purtat runde de negocieri cu PNL si PD, in contextul in care s-a vehiculat ca liberalii le-ar fi propus pesedistilor patru ministere - cel de Externe, Agricultura, Invatamantul si Ministerul Muncii, iar democratii ar fi propus un Guvern PD - PLD sustinut de PSD sau unul de tehnocrati. Printre liderii social-democrati, care s-au intalnit marti seara la “sfat de taina”, s-au numarat Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Dan Nica. Acestia au evitat sa dezvaluie ceva in legatura cu planurile partidului.

Cantec la unison: doar speculatii

Concluzia formulata ieri de PSD inaintea sedintei Comitetului Executiv este ca motiunea va fi depusa luni si partidul va ramane in opozitie pana la viitoarele alegeri generale. Liderii social-democrati, precum Titus Corlatean, Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus si Victor Ponta au respins la unison ipoteza unei guvernari PSD-PD. Secretarul general al partidului, Titus Corlatean, a afirmat, referitor la o posibila guvernare PSD-PD, ca “imaginatia mass-media este bogata si fara limita”. Pe aceeasi linie si liderul deputatilor social-democrati, Viorel Hrebenciuc, a exclus o asemenea posibilitate, precizand ca “nu a avut loc niciun fel de intelegere cu presedintele Traian Basescu”. La randul sau, vicepresedintele PSD Ioan Rus a infirmat varianta mai sus amintita. Intrebat daca Traian Basescu ii va oferi lui Mircea Geoana postul de premier, acesta a raspuns in stilul “nu stiu, nu cred”. Si vicepresedintele Victor Ponta s-a aratat intrigat de un asemenea scenariu si a afirmat ca, din punctul lui de vedere, raspunsul este nu.

Geoana nu stie... nimic

Presedintele PSD Mircea Geoana a spus, in debutul sedintei Comitetului Executiv National al formatiunii, ca il incearca un “sentiment de dezgust” fata de zvonurile aparute in legatura cu posibile negocieri cu PNL in vederea cooptarii social-democratilor la guvernare. “Am auzit niste zvonuri despre ministri de la PSD care sa intre in Guvernul PNL. Vreau sa infirm categoric aceasta discutie. Este o intoxicare grosolana, nu exista nicio discutie de acest gen cu PNL-ul, in momentul de fata”, a afirmat Geoana. El a adaugat ca desfide pe oricine induce asemenea intoxicari. “Ceea ce a aparut pe unele televiziuni pe crawl-uri - despre colegi de-ai nostri care deja sunt nu stiu ce ministri in Guvernul Tariceanu - este o intoxicare crasa pe care vreau sa o dezmint in mod oficial in numele colegilor mei”, a subliniat liderul PSD. In schimb, acesta nu a mai fost la fel de virulent cand a venit vorba despre discutia cu Traian Basescu. “Evident ca momentul politic actual necesita discutii intre toate partile implicate si interesate. In eventualitatea in care motiunea trece, in mod firesc, presedintele va avea un rol in desemnarea viitorului Guvern”, a aratat Geoana, care s-a declarat convins ca discutia cu seful statului va continua in zilele urmatoare.

Dicolo de declaratiile oficiale ale partilor implicate, este evident ca Mircea Geoana si presedintele Traian Basescu s-au intalnit pentru a discuta despre ce va urma dupa depunerea motiunii. Daca se va confirma ipoteza ca liderul social-democrat, doar pentru a-si pastra sefia partidului si cu speranta ca va ajunge premier, a batut palma cu “jucatorul de la Cotroceni”, este foarte clar ca, in perspectiva, PSD isi va reduce sansele de existenta pe scena politica, stiut bine fiind faptul ca adversarii acestei formatini si-ar dori slabirea sa, pentru a nu mai fi un concurent redutabil. PSD, in opozitie, a avut sansa sa se pregateasca pentru viitoarele alegeri, sa se constituie intr-o alternativa la guvernare, sa-si intareasca si sa resusciteze relatia cu electoratul, sa-si stabileasca o strategie pe termen lung. Din pacate, Mircea Geoana nu a reusit sa fructifice aceste variabile... Potrivit unor surse, PSD ar fi cerut, in discutiile cu PD, in schimbul depunerii motiunii mai multe ministere, printre care Justitia si Externele. Alti lideri social-democrati ar dori ramanerea partidului in opozitie, coroborata cu eventuala sustinere a unui guvern minoritar PD sau PD-PLD. In acest caz, exista doua variante: fie o sustinere pana la viitoarele alegeri, fie o intelegere PSD-PD pe termen lung, trecand de un ciclu electoral, cu scopul de a scoate PNL din orice formula guvernamentala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.