Social-democratii nu ar mai depune motiunea daca liberalii le-ar propune intrarea la guvernare si ar accepta sa introduca in programul de guvernare proiectele PSD. Cat despre noul Guvern, in conditiile in care actualul Cabinet va cadea, PSD ar sustine un guvern democrat.

Arama pe fata

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus pe nume planurilor partidului pe care il conduce. Invitat marti seara la emisiunea 100%, liderul social-democrat a recunoscut ca motiunea de cenzura este un instrument de presiune asupra PNL pentru intrarea PSD la guvernare. intrebat despre posibilitatea ca PSD sa renunte la depunerea motiunii de cenzura in cazul intrarii la guvernare, presedintele social-democrat, Mircea Geoana, a spus marti seara ca partidul sau ar accepta invitatia PNL si ar face uitata motiunea de cenzura. "Am spus ca suntem interesati sa avem un guvern mai puternic, cu o sustinere parlamentara si cu proiectele noastre incluse in acest program de guvernare. Raspunsul este <da>", a spus Geoana.

Sprijin subteran

Cat despre formula doi, in care guvernul cade si ar trebui sa se formeze o noua majoritate parlamentara, Geoana a spus ca PSD ar fi de acord sa negocieze cu PD. Mai exact, liderul PSD a spus ca ar sustine un guvern democrat, insa din opozitie. "Pentru sustinerea unui guvern, da (am sta de vorba cu PD, n.r.). Pentru participarea in comun la guvernare, probabil ca este o situatie mai delicata, pentru ca exista o tensiune foarte mare intre electoratele noastre si exista o rivalitate destul de mare", a spus liderul PSD.

Apropiere de Basescu

in completare la posibilitatea unei colaborari PSD-PD, Geoana a spus ca social-democratii gasesc interesante unele dintre proiectele agreate de seful statului, Traian Basescu, si ca acestea ar putea fi o baza solida de cooperare intre pesedisti si democrati. "Presedintele Traian Basescu a spus acum cateva luni de zile ca este interesat sa gaseasca o majoritate in Romania, in Parlament, care sa sprijine cateva proiecte. intamplator, cateva din proiectele pe care le-a propus Domnia Sa sunt proiecte pe care si noi le-am sustine: pactul pentru Educatie - pe 10 ani de zile sa dam 7% sau 6% pentru Educatie, Cercetare, formare permanenta, capital mare. Deci se pot gasi elemente...", a adaugat presedintele PSD.

Flit

PD sustine ca motiunea de cenzura nu este altceva decat un instrument de santaj la adresa PNL pentru obtinerea de bani si functii. Senatorul PD Radu Berceanu a spus ca "e complet incoerent ce zice domnul Geoana", fiindca "atunci cand PNL a venit cu bratele deschise, au refuzat", iar referitor la sustinerea unui Guvern PD, Berceanu le-a transmis pesedistilor ca "depuneti o motiune si discutam". "Jocul asta de glezne este numai in defavoarea lor, ceea ce nu poate decat sa ma bucure", a adaugat fostul ministru al transporturilor.

PNL: Nu, punct!

PNL exclude oricel fel de colaborare cu PSD. intrebat daca in urma declaratiei lui Geoana, liberalii ar accepta cooptarea PSD in Guvern, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a raspuns extrem de iritat ca liberalii exclud orice negociere cu PSD pe marginea motiunii sau intrarea PSD in Guvern. "Nu! Nu, punct! Aici nu se poate comenta nimic. Sa introduca motiunea!", a spus nervos Hasotti.

Trupele din partid

Referitor la taberele din PSD pro si contra introducerii motiunii de cenzura, Mircea Geoana a spus ca Ion Iliescu, Miron Mitrea si Adrian Nastase "vor sa vada ce o sa se intample dupa (caderea Guvernului, n.r.)". Din aceeasi tabara mai face parte si Sorin Oprescu. De cealalta parte, "sforarul" PSD, Viorel Hrebenciuc, vrea depunerea motiunii de cenzura. in ciuda divergentelor din partid, Geoana a anuntat ca martea viitoare, dupa ce vor avea loc consultarile cu toate partidele, va mai avea loc o sedinta a Comitetului Executiv al PSD, pentru a fi prezentat si validat textul motiunii, iar miercuri va fi depus la Parlament.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.