PSD si PD au descoperit ca pot colabora. Statutul democratilor nu contine nici o astfel de interdictie.

Toata lumea vorbeste despre prevederea statutara a PD potrivit careia se interzice o colaborare cu PSD. Atit liderii PSD, cit si cei ai PD invoca aceasta interdictie, insa nimeni nu pare sa stie exact despre ce este vorba. In Statutul PD nu exista nici o astfel de prevedere. Exista o singura mentiune, destul de neclara, referitoare la PSD, dar nu in statut, ci in Programul politic al PD intitulat „Romania prospera, Romania democrata”. Documentul, adoptat in 2005, spune asa: „Evolutia Partidului Democrat, ca partid popular situat la centrul spectrului politic, elimina orice ambiguitate, orice posibila comparatie doctrinara si orice colaborare cu Partidul Social Democrat”. Dupa cum se poate observa, prevederea este destul de neclara si face mai degraba referire la ideologia partidului, si nu la politica de aliante.

Mai sus, in acelasi document, autorii Programului politic fac dese trimiteri la guvernarea Nastase (2000-2004), de unde rezulta ca adversitatea PD era fata de PSD aflat sub conducerea lui Adrian Nastase. Totodata, in Programul politic al PD se vorbeste si despre PRM. Acolo insa textul este foarte clar: „Partidul Democrat nu poate stabili relatii politice cu acest partid”. Pe de alta parte, documentul democratilor prevede ca „PD va avea insa relatii de dialog si de colaborare cu toate partidele politice democratice pentru atingerea unor obiective de interes national”.

Vasile Dincu, fost vicepresedinte al PSD, sustine ca documentul celor de la PD „e facut inteligent” pentru ca lasa loc de interpretari. „Acest enunt e mai degraba metaforic. Vorbeste de evolutia PD ca partid de dreapta, fapt care nu-l mai face compatibil cu PSD, ca partid de stinga. De altfel, chiar Emil Boc a declarat recent ca acest paragraf nu poate constitui un obstacol si ca el poate fi eventual eliminat. Pentru mine, asta inseamna ca documentul respectiv nu e o piedica in calea unei colaborari cu PSD”, afirma Vasile Dincu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.