Cu doua saptamini inainte de expirarea termenului, majoritatea partidelor nu si-au definitivat listele cu candidatii pentru PE. In aceste conditii, nici nu poate fi vorba de dezbateri pe teme europene.

15 zile. Atitea au mai ramas pina cind expira termenul in care partidele politice ar trebui sa-si prezinte listele cu candidatii pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, mare parte dintre liste sint goale si nimeni nu se inghesuie sa-si prezinte eurocandidatii. Ba mai mult, unele formatiuni din categoria celor cu sanse reale nu reusesc nici macar neoficial sa ofere mai mult de un nume. Iar, daca nu se stiu numele, nu se stiu clar nici strategiile: profesionisti sau candidati-locomotiva care sa traga partidul in sus. Alegerile europarlamentare au loc mai curind decit va asteptati: pe 25 noiembrie 2007.

Creditat de toate sondajele de opinie ca principal favorit al europarlamentarelor, PD l-a plasat in fruntea listei pentru PE pe fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde. Pe locul doi, o surpriza: primarul Oradei, Petru Filip. In rest, democratii au preferat sa-si mentina actualii europarlamentari: Marian-Jean Marinescu, Roberta Anastase sau Monica Ridzi. Tinta PD pentru europarlamentare: minimum 35%.

PSD pare sa fi ajuns in cele din urma la o varianta de lista. Cu secretarul general al partidului, Titus Corlatean, in frunte. In urma cu o saptamina insa situatia in partid era neclara. O recunostea urmatorul nume de pe lista, Victor Ponta. „Pentru Parlamentul European, presedintele nostru s-a gindit la un avion cu doua motoare la mijloc si cu Titus Corlatean pilot. Un motor n-a pornit din fabrica (Cristian Diaconescu - n.r.), iar altul da inapoi.“ Adica Ponta insusi nu foarte incintat, la rindu-i, de ideea de a candida. Dupa refuzul lui Diaconescu, pe lista au urcat Adrian Severin si clujeanul Vasile Puscas. Aruncarea fostului negociator-sef al Romaniei pentru relatia cu UE tocmai pe pozitia a patra a stirnit insa nemultumirea publica a organizatiei Cluj a partidului, care-l dorea cap de lista.

In partidul condus de Gigi Becali, PNG-CD, lucrurile erau clare doar in privinta capului de lista. Gigi Becali, fireste. Demisia recenta a presedintelui executiv Dan Pavel si refuzul acestuia de a mai candida pe locul secund au dat calculele peste cap. Locul profesorului de politica al lui Becali ar putea fi luat de secretarul general Catalin Dancu sau de ziaristul Horia Alexandrescu. Urmatoarele pozitii sint ocupate de fostul peremist Vasile Hogea, actorul Ion Dichiseanu si de eroul de la Sevilla Helmuth Duckadam. Oficial, PNG-CD isi va prezenta lista pentru PE vineri, dupa Comitetul Executiv al partidului, ne-a declarat ieri patronul Stelei, Gigi Becali. „Mai putin de 15%, adica de cinci-sase europarlamentari, nici nu ma gindesc sa obtin“, sustine Becali.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.