DISENSIUNI - Fostul presedinte de la Kiev acuza Bucurestiul

"Romanii au avut constant pretentii teritoriale fata de Ucraina." Este acuzatia pe care o aduce Bucurestiului cel dintai presedinte al Ucrainei dupa desprinderea acesteia de Uniunea Sovietica.

Fostul lider ucrainean, Leonid Kravciuk, nu putea sa lipseasca din galeria politicienilor sau demnitarilor de la Kiev care acuza Romania de tot soiul de lucruri in ultima vreme, de cand cu scandalul construirii canalului Bistroe si divergentele legate de impartirea Marii Negre.

MARILE "PRETENTII". Intr-un interviu acordat agentiei From-UA si preluat de agentia Rusia la zi, Kravciuk, acum seful Partidului Social Democrat Ucrainean din Rada Suprema, a avut multe de spus in privinta relatiilor dintre Bucuresti si Kiev. "Romanii au avut constant pretentii teritoriale fata de Ucraina. Nu doar Insula Serpilor. Romania a raspandit imediat in regiunea Cernauti atlase si carti care sustineau teza despre o "Romanie Mare", "Mihai Viteazul", unirea pamanturilor bucovinene de nord si de sud.

Au pus sub semnul indoielii si pactul Molotov Ribbentrop", a acuzat Kravciuk. Din punctul sau de vedere, romanii "urmaresc tinte concrete, pragmatice, nu doar sa isi intensifice influenta asupra acestor teritorii, dar si sa aiba posibilitatea sa le ia sub protectoratul lor".

OBIECTII "IMAGINARE". In privinta controversatului canal Bistroe, Leonid Kravciuk considera ca obiectiile ecologice ale Romaniei sunt nici mai mult, nici mai putin decat "imaginare". "De fapt, romanii au pretentii economice. Dar noi nu construim ceva nou. Canalul era acolo, doar il adancim. Romania are acum monopol pe navigatia vapoarelor pe Dunare, care aduce mari sume de bani la bugetul de stat. Nimeni de acolo nu vrea concurenta si de aceea inventeaza tot felul de probleme, inclusiv ecologice. Dar noi avem un argument solid: nu schimbam nimic, doar adancim un canal. Din contra, incercam sa indreptam situatia, sa o readucem asa cum era inainte. Dunarea isi purta liber apa spre Marea Neagra via Ucraina, iar acum va fi la fel", a explicat Kravciuk.

LIDERUL IDEOLOGIC AL PARTIDULUI COMUNIST. Fost membru al Partidului Comunist ucrainean, Kravciuk a devenit liderul ideologic al acestuia in anii 80. Dupa suspendarea partidului in august 1991, Kravciuk a devenit un avocat al independentei si al reformei catre o economie de piata. A condus Ucraina in perioada 1990-1994. In fata deteriorarii situatiei economice a tarii in 1993, Kravciuk, economist de profesie, a decis sa desfiinteze postul de premier pentru a avea controlul direct al Guvernului. A fost insa invins la alegerile din 1994 de fostul premier, Leonid Kucima.